Ondermijningsmarketing

Het is een saaie titel: “Kamerbrief over benoeming Programmadirecteur-generaal Ondermijning en vervolgaanpak ondermijning“. Het bericht gaat over de brief van de Minister van Veiligheid aan de Tweede Kamer, die ook saai is, maar op een andere manier, al valt er taalkundig wel wat te beleven, met afpakketens, coördinerende beraden, verbeterinitiatieven, verbetersporen en tijdpaden.

Er wordt toegegeven dat men niet zo goed weet hoe het moet, bijvoorbeeld in “De impact en effectiviteit van beleid en interventies op criminele geldstromen en afpakken is moeilijk vast te stellen“, waarna een vrolijk marketingverhaal volgt dat het anders kan. Inhoudelijk lijkt de brief niet veel toe te voegen aan de eerdere ministeriële epistels.

De ‘poortwachters’ spelen een klein rolletje, zij schijnen ‘preventieve interventies‘ te kunnen doen om criminele geldstromen tegen te houden. Geen idee wat dat is. Meestal zijn de poortwachters van deze Minister banken, dus daar zal het wel over gaan.

Tot slot wordt nog genoemd dat onderzoek wordt gedaan naar Non Conviction Based Confiscation (NCBC). Dat is een manier van afpakken die op gespannen voet staat met de grondrechten (lees 1, 2). Net als bij andere grondrechtinbreuken (zoals inbreuk op de privacy) gaat het uit van de veronderstelling dat de overheid nooit fouten maakt. Als die overheid wel fouten maakt, ben je als burger de klos.

Hopelijk komt de Minister de volgende keer met een sterker verhaal.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s