Verschoningsrecht van opsporingsambtenaren c.s.

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft in een uitspraak van 24 september 2020 beslist dat ambtenaren een vorm van verschoningsrecht hebben.

Deze ambtenaren (officieren van justitie, FIOD-ambtenaren en belastingambtenaren) worden als getuigen gehoord in een civiele zaak. Die gaat over een volgens een vermogensbeheerder vervalste brief die een oud-werknemer aan de belastingdienst heeft gestuurd en die heeft geleid tot een strafrechtelijk onderzoek. De vermogensbeheerder heeft toestemming gekregen om de ambtenaren die bij het strafrechtelijk onderzoek betrokken zijn in een voorlopig getuigenverhoor te horen.

Het hof vindt net als de rechtbank dat het beroep op de geheimhoudingsplicht op grond van de Wet Politiegegevens (WPG) geen verschoningsrecht oplevert, maar de geheimhoudingsplicht op grond van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) wel. Anders dan de rechtbank vindt het hof dat de geheimhoudingsplicht op grond van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (Wjsg) ook verschoningsrecht oplevert.

Voor de getuigenverhoren heeft dit tot gevolg dat per getuige moet worden bekeken bij welke vragen of discussiepunten zij zich hebben beroepen op hun verschoningsrecht, en of dat terecht was.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Procesrecht, rechtspraak en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s