Europese sleepnetten | uitspraak Europees hof en zorgen van mensenrechtenorganisaties

Op 6 oktober jl. heeft het Europese hof nieuwe bewaarplicht uitspraken gedaan in zaken aanhangig gemaakt door onder meer Privacy International en La Quadrature du Net. De uitspraken zijn alleen in het Engels en Frans beschikbaar.

Uit het persbericht blijkt dat de strekking van de uitspraken is dat een ongericht sleepnet niet is toegestaan. In het belang van de nationale veiligheid en de misdaadbestrijding zijn gerichte maatregelen toegestaan, op voorwaarde dat er maatregelen worden genomen die de burger beschermen:

The Court of Justice confirms that EU law precludes national legisla

tion requiring a provider of electronic communications services to carry out the general and indiscriminate transmission or retention of traffic data and location data for the purpose of combating crime in general or of safeguarding national security

However, in situations where a Member State is facing a serious threat to national security that proves to be genuine and present or foreseeable, that Member State may derogate from the obligation to ensure the confidentiality of data relating to electronic communications by requiring, by way of legislative measures, the general and indiscriminate retention of that data for a period that is limited in time to what is strictly necessary, but which may be extended if the threat persists. As regards combating serious crime and preventing serious threats to public security, a Member State may also provide for the targeted retention of that data as well as its expedited retention. Such an interference with fundamental rights must be accompanied by effective safeguards and be reviewed by a court or by an independent administrative authority. Likewise, it is open to a Member State to carry out a general and indiscriminate retention of IP addresses assigned to the source of a communication where the retention period is limited to what is strictly necessary, or even to carry out a general and indiscriminate retention of data relating to the civil identity of users of means of electronic communication, and in the latter case the retention is not subject to a specific time limit

 

Mensenrechtenorganisaties blijven zich zorgen maken, zo valt in een bericht van dezelfde datum aan de Europese Commissie te lezen:

We are deeply concerned over announcements that the Commission intends to assess the need for further action on communications data retention once the judgments in pending cases are delivered. On 9 December 2019 Commissioner Johansson said: “I do think that we need legislation for data retention.” A study on “possible solutions for retaining data” has been commissioned. The German digital rights NGO Digitalcourage regards the study’s design as biased as it does not reflect on the threats of telecommunications data retention.

Blanket and indiscriminate telecommunications data retention is the most privacy-invasive instrument and possibly the least popular surveillance measure that was ever adopted by the EU.

 

Meer informatie:

Uitspraken Europees hof:

Mensenrechtenorganisaties:

Intussen zijn er nog steeds sleepnetten, zie bijvoorbeeld Statewatch over Europol: Europol unlawfully processing personal data of vast numbers of innocent people, says report. Over Europol verscheen een EDPS rapport. Bij Netzpolitik verscheen in juli een artikel over datadelen door de politie in de EU, de ‘European Police Partnership’, Bundesregierung für „Europäische Polizeipartnerschaft“, waarbij gebruik moet worden gemaakt van gezichtsherkenning en decryptie. Lees ook mijn eerdere artikel over het digitale huis van de Europese politie.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s