Het digitale huis van de Europese politie | surveillance

De surveillance maatschappij komt er echt aan. Lees bijvoorbeeld eens wat er over het Europese politiecongres van begin februari 2018 wordt geschreven door het Duitse ministerie van binnenlandse zaken, het Bundesministerium des Innern (BMI).

Kern:

We willen veiligheid door digitalisering. Daartoe behoren biometrische gezichtsherkenning, een genetische afbeelding door  middel van DNA-analyse en een verstandige en overwogen inzet van camerabewaking

Op de site van de BMI staat de toespraak van staatssecretaris Günter Krings tijdens het congres, met een gloedvol pleidooi voor de inzet van IT en met pakkende voorbeelden van de criminaliteit die Krings wil bestrijden (dat criminaliteit aangepakt moet worden zal niemand tegenspreken).
Over de problemen rondom IT, zoals het rondzingen van foute gegevens (zonder correctiemogelijkheid), cybersecurity incidenten bij de overheid en schending van de privacy van onschuldige burgers, is in de toespraak niets terug te vinden. Hij begrijpt er niets van, zo blijkt uit teksten als:

Nog iets over de camerabewaking ter voorkoming van gevaar, want we spreken vandaag ook over preventie: er wordt veel gediscussieerd over de vraag of de inzet van camerabeweking – bijvoorbeeld in een station – al een beperking van de vrijheid is.
Ik vertel u hoe ik het zie: in mijn ogen is camerabewaking geen schending van de vrijheid. Naar mijn mening is het schending van de vrijheid wanneer in een metrostation een man een jonge vrouw van achteren met een schop geeft zodat ze de trap afvalt. Dat is schending van de vrijheid en maakt overheidshandelen nodig.

Wat een flauwekul verhaal!

Ik snap best dat politiemensen digitale middelen willen gebruiken en dat er gepleit wordt voor meer financiën. Wat meer bewustzijn inzake de consequenties van en risico’s verbonden aan de permanente monitoring, die zo langzamerhand gewoon aan het worden is op vele terreinen, zou bij de politie mogen doordringen.

Meer informatie:

Het bovenstaande bevat vrije vertalingen van Duitse teksten, die hier onder te vinden zijn.

  • Citaat uit het artikel over het digitale huis van de politie: “Wir wollen Sicherheit durch Digitalisierung. Dazu gehören biometrische Gesichtserkennung, ein genetisches Phantombild mittels DNA-Analyse und auch der kluge und abgewogene Einsatz von Videoüberwachung.
  • Citaat uit de toespraak: “Noch ein Wort aber zur Videoüberwachung bei der Gefahrenabwehr – denn wir sprechen ja heute auch über Prävention: Es wird viel darüber diskutiert, ob schon der Einsatz von Videoüberwachung – beispielweise in einem U-Bahnhof – eine Freiheitseinschränkung ist.
    Ich will Ihnen sagen, wie ich das sehe: Aus meiner Sicht liegt eine Verletzung von Freiheit nicht in der Kamera am U-Bahnhof. Aus meiner Sicht liegt eine Verletzung von Freiheit dann vor, wenn in einem U-Bahnhof ein Mann eine junge Frau von hinten mit einem Fußtritt die Treppe hinunterstößt. Das ist die Verletzung von Freiheit, die staatliches Handeln auf den Plan ruft!

Vindplaatsen:

Opsporing en camerabewaking:

  • Pagina Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens over politie en justitie en hun omgang met persoonsgegevens.

Eerdere berichten op dit blog:


Aanvulling 15 februari 2018
Ook Nederland gaat in digitalisering van de politie investeren, aldus dit bericht. Overigens lopen er al projecten rondom gezichtsherkenning en predictive policing.
Zie voorts een commentaar in het FD “Big data kunnen zonder Big Brother” (14 februari 2018, betaalmuur).


Aanvulling 21 februari 2018
Op security.nl stond het artikel Politie identificeerde 93 verdachten via gezichtsherkenning in 2017 en verwijst naar een artikel in het NRC en naar de zorgen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.


Aanvulling 28 februari 2018
Heel interessant, het artikel “Gevaren van sociale media surveillance” door Buro Jansen & Janssen (24 februari), waaruit blijkt dat de politie zich zonder aarzeling op de social media stort, met hulp van gewillige bedrijven. Over privacy, security en grondrechten wordt niet nagedacht.


Aanvulling 19 april 2018 | België 
In België wordt gezichtsherkenning zelfs ingezet om hondepoepcriminelen op te sporen, aldus dit artikel: Hondenpoep laten liggen? Knokke-Heist zet voortaan camera’s in om u te beboeten, 14 april 2018.

België loopt sowieso voorop bij surveillance, want zij beginnen als eerste met het vragen van identiteitsinformatie van buspassagiers, lees dit artikel over het monitoren van alle reisbewegingen van alle Europese burgers, Anoniem door EU reizen kan binnenkort niet meer: alle gegevens opgeslagen, AD 16 april 2018.

Uitkomst van de AD poll, om 19:40 uur:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s