Verandering Wet Normering Topinkomens 2018

Binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT) is per 1 januari 2018 het een en ander gewijzigd. Om u een overzicht te geven van deze wijzigingen, zetten wij de belangrijkste voor u op een rij:

Subsidie: voor de toepasselijkheid van de WNT op gesubsidieerde instellingen wordt niet langer uitgegaan van de verleende subsidie, maar van de feitelijk in het boekjaar ontvangen subsidie.
Gewezen topfunctionaris: per 1 januari 2018 is er geen sprake meer van een ‘gewezen topfunctionaris’. Dit begrip wordt voor het laatst in 2017 in de verantwoording opgenomen.
Wijziging definitie topfunctionaris: een topfunctionaris die tenminste twaalf maanden een topfunctie heeft vervuld en vervolgens een niet-topfunctie gaat vervullen bij dezelfde instelling blijft nog vier jaar aangemerkt als topfunctionaris.
Anticumulatiebepaling: de WNT maximeert de totale bezoldiging uit functies als leidinggevende topfunctionaris bij verschillende WNT-instellingen tot het algemeen bezoldigingsmaximum (in 2018: € 187.000), tenzij voor de betreffende topfunctionaris een uitzondering geldt op grond van bijvoorbeeld een hoger sectoraal bezoldigingsmaximum. Deze bepaling is niet van toepassing op een lid of voorzitter van het hoogste toezichthoudende orgaan.
Publicatieplicht: per 1 januari 2018 geldt de verplichting voor WNT-instellingen om de WNT-verantwoording openbaar toegankelijk op internet te publiceren voor een periode van tenminste zeven jaar, als onderdeel van de jaarrekening of als apart document. Lees meer over deze verplichting.

Juridisch advies over de WNT
Binnen Pellicaan Advocaten wordt door Xander Alders en mijzelf over de WNT geadviseerd; wij zijn lid van de gezamenlijke WNT-expertgroep met Mazars. Als er WNT-vragen zijn: neem contact met ons op.


Dit artikel schreef ik voor de WNT-expertgroep van Pellicaan Advocaten en Mazars en is vandaag op de Mazars site gepubliceerd. Andere WNT-berichten op dit blog zijn te vinden via de tag WNT.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Wet Normering Topinkomens. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s