Tweede Kamer-vragen over Europees actieplan witwasbestrijding | AVG, Wwft

Verwacht mag worden dat de Europese databeschermings- en privacyregels volledig onderuit zullen gaan ten behoeve van de criminaliteitsbestrijding. Dat is hoogst riskant maar schijnt de politiek weinig te interesseren. Lees in dat verband in het verslag de vragen die de vaste commissie van Financiën van de Tweede Kamer op 3 juli jl. aan de Minister van Financiën heeft gesteld. Daarin staat onder meer:

De leden van de VVD-fractie zijn van mening dat de samenwerking tussen verschillende organisaties van cruciaal belang is bij het effectief tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering. Deze leden vragen de regering bij de behandeling dan ook bijzondere aandacht te schenken aan de gegevensuitwisseling met en tussen banken. Deze component is in het voorliggende plan niet benoemd, terwijl samenwerking tussen banken essentieel is voor een effectieve tracering van ongebruikelijke geldstromen. Omdat de belangrijkste hobbel, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), ook op Europees niveau ligt, verdient het de aanbeveling dat de EC zich hierover buigt.

One-size-fits-all
Wederom is te zien dat de one-size-fits all benadering domineert, wat banken kunnen kan een notaris en een garagebedrijf ook.
Er wordt aangedrongen op harmonisatie van de criminaliteitsbestrijdingsregels, terwijl de witwasbestrijdingsplichtigen heel divers zijn en ook de nationale rechtssystemen grote verschillen vertonen. De problemen voor  burgers en bedrijven zullen nog groter worden als er voor alle soorten witwasbestrijdingsplichtigen Europees toezicht komt.

Dat Europese toezicht komt voor rekening van de witwasbestrijdingsplichtigen, zodat terecht de vraag wordt gesteld wat de extra kosten voor hen zullen zijn.

Grondrechten
Andere leden van de commissie vragen naar de rechtsstatelijkheid van de Europese regels en het Europese toezicht.

Het wachten is nu op het antwoord van de Minister van Financiën.

 

Berichten over het Europese actieplan en de te verwachten antiwitwasverordening zijn de vinden via deze tag.

 


Aanvulling 9 juli 2020
Vergeten te melden dat het Nederlandse notariaat voorstander is van Europese harmonisatie van de regels en van Europees witwastoezicht, lees het KNB artikel van 14 mei jl.:

Europese regeling en toezichthouder antiwitwasregels
14-05-2020

De Europese Commissie wil witwaspraktijken en terrorismefinanciering strenger aanpakken. Een antiwitwasregeling die voor alle Europese landen van toepassing is, moet hiervoor zorgen. Ook komt er een Europese toezichthouder.
Deze plannen maken deel uit van een pakket antiwitwasmaatregelen dat de commissie heeft voorgesteld. In het actieplan staan concrete maatregelen voor de komende 12 maanden. Hiermee kan de commissie de EU-regelgeving voor de bestrijding van witwaspraktijken en terrorismefinanciering beter handhaven, controleren en coördineren. De bedoeling is lacunes en zwakke plekken in EU-regelgeving wegwerken.

EU-regels
Voor het notariaat zijn vooral 2 punten in het actieplan relevant. Ten eerste het creëren van 1 boek met EU-regels. De huidige regels zijn verstrekkend en doeltreffend, maar de toepassing ervan in de lidstaten kan verschillen. Omdat de regels op uiteenlopende manieren worden geïnterpreteerd, ontstaan lacunes in het systeem. Criminelen kunnen die misbruiken. Het tweede punt is toezicht op EU-niveau. Momenteel zorgt elke lidstaat apart voor het toezicht. Daardoor kunnen tekortkomingen ontstaan in de manier waarop op de regels wordt toegezien. De commissie doet een voorstel voor de oprichting van een toezichthoudende instantie op EU-niveau.

Roadmap
De Europese Commissie heeft de plannen voorbereid via een zogenoemde roadmap. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft eerder dit jaar via de Raad van Notarissen in Europa, de CNUE, laten weten het eens te zijn met de voorgestelde aanpak. Voor dit actieplan heeft de Europese Commissie een consultatiemoment ingebouwd. Als het aan de KNB ligt zal de CNUE hieraan weer meedoen.

De steun van de brancheorganisaties van banken en notariaat, geeft aan dat een en ander er wel zal komen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tweede Kamer-vragen over Europees actieplan witwasbestrijding | AVG, Wwft

  1. r grootveld zegt:

    Typisch voor de arrogantie van dit kabinet. Zij regeren als een potentaat met onbeperkte volmacht. De kamer bestaat uit schapen in wolfsvel. Veel gemekker maar het kabinet wordt nooit wezenlijk het vuur aan de schenen gelegd.
    Misschien zijn dit de laatste stuiptrekkingen voor we autoritair rechts mogen verwelkomen. Dan is de geschiedenis weer rond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s