Transparantieprijs voor Knab, die geen ondernemers als klant wil

De praktijk leert dat het voor bepaalde groepen ondernemers en organisaties heel moeilijk is geworden om aan een bankrekening te komen, respectievelijk over te stappen naar een andere bank. Zelfs het openen van een rekening bij je eigen bank kan al moeite kosten [1].  De weigering van een bank om iemand als klant te accepteren, is vaak niet transparant. Dat is niet erg zolang je maar ergens terecht kunt, want zonder bankrekening kan geen ondernemer en organisatie.

Knab wil liever geen ondernemers als klant
In dat verband valt op dat een van de kleinere Nederlandse banken, Knab, duidelijk is over het acceptatiebeleid, ze willen nl. liever geen ondernemers, enkele uitzonderingen daargelaten.

Op de pagina acceptatiecriteria schrijft Knab dat ze alleen bepaalde Nederlandse bedrijven accepteren. Een bv wordt alleen geaccepteerd als er één bestuurder is en die bestuurder rechtstreeks enig aandeelhouder is. Een vennootschap onder firma en maatschap wordt alleen geaccepteerd als er niet meer dan vier vennoten zijn.

Een groot aantal typen klanten worden door Knab niet geaccepteerd, zoals onder meer not-for-profit (goededoelenorganisaties, lobbygroepen, ANBI’s, non-gouvernementele organisaties, politieke partijen, religieuze organisaties, kerkelijke instellingen) en ondernemingen met ‘verdachte’ structuren. In de rubriek ‘zakelijke activiteiten’ die Knab niet accepteert, staan een groot aantal reguliere ondernemingsactiviteiten opgesomd zoals taxi-ondernemingen, vastgoedactiviteiten, incassodiensten en activiteiten waarop de Wet op het financieel toezicht van toepassing is. De bank heeft zich bij de opsomming duidelijk laten inspireren door de risicolijstjes die in de witwasbestrijding in omloop zijn en sluit een zeer grote groep reguliere ondernemingen uit.

Waar gaat dit heen?
Zou een dergelijk acceptatiebeleid ook door andere Nederlandse banken worden toegepast [2]? Als banken geen zin meer hebben om reguliere ondernemingen en organisaties te bedienen, is de vraag wat nog het bestaansrecht van banken is.

In ieder geval wint Knab de transparantieprijs, want ik heb geen andere Nederlandse banken op het internet gevonden, die zo duidelijk aangeven dat zij geen ondernemers en organisaties als klant willen.

Al eerder constateerde ik dat het aanbieden van bankrekeningen voor banken een verliesgevende aangelegenheid is, lees dit bericht [3]. Het is intrigerend dat de Nederlandse en Europese politiek doorgaan met het neerleggen van opsporingstaken bij banken (lees mijn artikelen over witwasbestrijding door banken), terwijl het betalingsverkeer verliesgevend is en banken ongeschikt zijn voor de opsporingstaak.

 

Noten
[1] Lees het artikel door Ralph Vaessen van Extendum Even een rekening openen, accountant.nl, over de moeite die het kost om een bankrekening te openen.
[2] Deze praktijk wordt vaak ‘de-risken’ genoemd. Lees daar hier meer over.
[3] In een door het Ministerie van Financiën opgesteld document met antwoorden op vragen inzake de toekomst van de financiële sector, schrijft de Minister: “De conclusie is dat het betalingsverkeer, afhankelijk van de rentestand, voor banken structureel verlieslatend of op zijn best break-even is“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s