Lees over de toekomst van de Europese witwasbestrijding en huiver… | AML, CFT

Eerder schreef ik over het witwasontbijt bij europarlementariër Sven Giegold. Dat ontbijt is voorbij en het door hem gepubliceerde verslag geeft een inkijkje in de verschrikkingen die ons nog te wachten staan.
Uit de informatie is het volgende te halen:

  • Er is geen enkele interesse voor de uitvoerbaarheid van de regelgeving en de nationale verschillen. Kleine ondernemers overal in Europa zitten met de handen in het haar als het gaat om de onbegrijpelijkheid en onuitvoerbaarheid van de wetten.
  • Aandacht voor de-risking en de discriminatoire effecten van de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering ontbreken volledig.
  • Er is nul interesse voor de schade die wordt berokkend door de witwasbestrijdingsmaatregelen die private bedrijven moeten nemen en voor de bizar hoge kosten die gemaakt moeten worden, terwijl de private activiteiten nauwelijks iets opleveren.
  • Giegold vindt dat niet alleen banken onder Europees criminaliteitsbestrijdingstoezicht moeten staan, maar ook MKB-ondernemers zoals boekhouders, juristen en notarissen (de ‘non-financial obliged entities‘).
  • De flauwekul van de ubo in de not-for-profit wordt niet aangepakt.
  • Contante betaling moet worden aangepakt. Fiedler (Bund Deutscher Kriminalbeamter) spreekt meesmuilend over de allergische reacties van de Duitsers op beperking van contante betaling.
  • Een Europese verordening lijkt er aan te komen. Giegold is voor en krijgt steun van Fiedler.

Er wordt kletskoek verkocht, bijvoorbeeld als  Fiedler beweert dat de EU het goed vind dat de EU-staten ‘spelletjes spelen’ met de witwasbestrijding en zou accepteren dat er wordt witgewassen (“The European Union has been letting its Member States play games in the fight against money laundering for many years. It accepts the fact that several hundred billion euros of criminal proceeds are laundered in the EU every year.“).

Dit is platte propaganda. Daar redt je de wereld niet mee.

Het is maatschappelijk onbetamelijk dat politici als Giegold en mensen als Fiedler zo met het onderwerp en zo met mensen omgaan. Het roer moet om!

 

Meer informatie:


Aanvulling 23 april 2020
De cashloze maatschappij komt er onherroepelijk aan. Gepruttel helpt niet. Lees Het Corona excuus door Johan van Someren van het Platform Bescherming Burgerrechten.

Aanvulling 24 april 2020
De geesten worden rijp gemaakt voor Europees witwasbestrijdingstoezicht, lees bijvoorbeeld dit bericht op een bankensite. En wat zo vervelend is: het wordt bedacht voor en door banken en vervolgens geldt het ook voor het garagebedrijf en de notaris van om de hoek.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s