Infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen | Wwft

In de wereld van de samenwerkende overheidsinstanties functioneert een samenwerkingsverband dat data-analyses uitvoert, genaamd ‘infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen‘ (iCOV).
Daarin wordt samengewerkt door onder meer Openbaar Ministerie, Belastingdienst / FIOD, politie, FIU-Nederland, DNB en ACM. Het samenwerkingsverband heeft een eigen website, waarop actualiteiten te vinden zijn (met veel Brigitte Unger) en uitleg over de activiteiten. De van de toeslagenaffaire befaamde directeur van de Belastingdienst, de heer Uijlenbroek, beveelt iCOV aan:

Het is te hopen dat iCOV niet dezelfde fouten maakt als de Belastingdienst heeft gemaakt in de toeslagenaffaire.

Rapportages
Op verzoek van de deelnemers maakt iCOV de navolgende rapportages, aldus het privacystatement:

  • iCOV Rapportage Vermogen en Inkomen (iRVI). Dit is een financiële rapportage inzake een persoon, inclusief de historie.
  • iCOV Rapportage Relaties (iRR), een rapportage inzake de financieel-zakelijke relaties rondom een persoon of bedrijf.
  • iCOV-rapportage Thema (iRT), rapportage inzake een regio.

Bij de voorbereiding van de iRVI en iRR-rapportage kunnen ook persoonsgegevens voorkomen van anderen dan degene op wie het onderzoek betrekking heeft. De gegevens van die anderen worden niet opgenomen in de rapportage als de persoon niet relevant is voor een onderzoek naar crimineel en onverklaarbaar vermogen, aldus de privacystatement.

Predictive policing
In de bijlage bij het plan van aanpak witwassen wordt gezegd dat de gegevensuitwisseling ten behoeve van de criminaliteitsbestrijding op dit moment onvoldoende mogelijk zou zijn en dat om de reden het wetsvoorstel gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) wordt voorbereid. Op basis van de WGS krijgen samenwerkingsverbanden zoals iCOV meer mogelijkheden om in kaart te brengen (profileren) welke burgers een groot risico opleveren dat zij zich aan witwaspraktijken schuldig maken

Gegevens uitwisselen ter bestrijding van criminelen
Op het gebied van misdaadbestrijding zijn vele samenwerkingsverbanden actief.
Zo kent Nederland het Financieel Expertise Centrum (FEC) en het Anti Money Laundering Centre (AMLC). Hoe deze samenwerkingsverbanden zich verhouden tot iCOV wordt niet op de iCOV site uitgelegd. Vermoedelijk is het verschil dat FEC en AMLC zich met algemene trends bezig houden, terwijl iCOV een rol lijkt te hebben bij opsporing en bestrijding in individuele situaties.

Tot slot
Het is te hopen dat het zorgvuldig en deskundig gebeurt, dat analyseren en gegevens uitwisselen.

 

Meer informatie:

  • Startpagina iCOV.
  • Pagina organisatie iCOV.
  • Privacystatement iCOV.
  • iCOV verwijst naar bestanden inzake iCOV op overheid.nl, maar een wet of op de wet gebaseerde uitvoeringsregeling met ‘iCOV’ of ‘infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen’ in de tekst trof ik niet aan.
  • In de bijlage bij het plan van aanpak witwassen wordt op pagina 16 gezegd dat de gegevensuitwisseling ten behoeve van de criminaliteitsbestrijding op dit moment onvoldoende mogelijk zou zijn en dat om de reden het wetsvoorstel gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) wordt voorbereid.
  • FIU-Nederland maakt in het jaarverslag 2018 melding van de relatie met iCOV, zie paragaaf 1.3 op pagina 12, laatste alinea. Er wordt gesproken over ‘producten’ van iCOV wat niet hoopvol stemt.

Plan van aanpak witwassen:

Andere samenwerkingsverbanden (niet compleet):

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s