KNB: ‘Betrek notariaat meer bij aanpak ondermijning’ | Wwft

KNB laat in een nieuwsbericht van 4 november weten dat notarissen als Wwft-plichtige extra instrumenten nodig hebben.

Overigens is er voor notarissen geen belemmeringen om zwarte lijsten te creëren, zoals de banken nu al hebben met het Extern Verwijzingsregister (EVR). Voor zo’n register is wel toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens nodig, lees hier meer.

‘Betrek notariaat meer bij aanpak ondermijning’
04-11-2019

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) roept het kabinet in een brief op het notariaat te betrekken bij de aanpak van ondermijning. Notarissen fungeren als poortwachters om fraude en witwassen te voorkomen. Met enkele aanvullende instrumenten kunnen zij die rol nog beter vervullen.

Aanleiding voor de brief (pdf, 202 kB) is het Algemeen Overleg ondermijning op 13 november. Aan het voorkomen van ondermijning werken notarissen al jaren mee. Bovendien zorgt de KNB voor het terugdringen van (on)bewuste medewerking van notarissen aan fraude en witwassen. Voor notarissen die dit bewust doen is in het notariaat geen plaats.

Aanvullende instrumenten
Om die rol als poortwachter nog beter te kunnen vervullen, wil de KNB graag aanvullende instrumenten. Bijvoorbeeld het kunnen zoeken op natuurlijke personen in het Handelsregister en het opzetten van een centraal aandeelhoudersregister. Daarnaast is het nu niet mogelijk om binnen het notariaat gegevens te delen. Hierdoor kunnen notarissen elkaar niet waarschuwen voor cliënten met kwade bedoelingen. Ook roept de KNB verschillende overheidsdiensten op om meer gegevens met het notariaat te delen, bijvoorbeeld over bij de overheid bekende katvangers en veelplegers van fraude en witwassen.

110 miljoen extra
Het kabinet kondigde vandaag aan om nog eens 110 miljoen euro extra te investeren in de strijd tegen ondermijning. Met dat geld wordt onder meer een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) ingericht. Hierin komen verschillende opsporingsspecialisten van onder meer politie, FIOD en de marechaussee samen om de handel en wandel van criminele netwerken bloot te leggen. Daarnaast wordt het geld gebruikt om rechters, officieren van justitie en advocaten te beveiligen.

 

Dit bericht verscheen eerder op het ondernemingsrechtweblog.


Aanvulling 15 november 2019
In aansluiting op het bovenstaande verscheen op de site van de KNB het onderstaande bericht:

Kabinet met KNB in gesprek over rol aanpak ondermijning
14-11-2019

Het kabinet heeft waardering voor de ambitie van de KNB als het gaat om het bestrijden van ondermijning. Dit liet minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten in een reactie op de oproep van de VVD om samen met notarissen georganiseerde misdaad te bestrijden. Grapperhaus zegt in gesprek te zijn met de KNB over de invulling van die rol. Hij wil verkennen welke mogelijkheden op korte of langere termijn tot verbetering kunnen leiden en wat daarvoor noodzakelijk is.
De KNB riep begin november het kabinet in een brief op het notariaat te betrekken bij de aanpak van ondermijning. Notarissen fungeren als poortwachters om fraude en witwassen te voorkomen. Met enkele aanvullende instrumenten kunnen zij die rol nog beter vervullen. VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden riep het kabinet op te reageren op de voorstellen van het notariaat. ‘We moeten geen kansen laten liggen om samen met notarissen georganiseerde misdaad te bestrijden,’ schreef hij. De minister laat nu weten erop te vertrouwen dat de dialoog met de KNB een effectieve aanpak van fraude en witwassen en de invulling van de poortwachtersrol verder ondersteunt. Ook draagt de dialoog volgens hem bij aan het intensiveren van de samenwerking met de KNB bij de aanpak van ondermijning.

Informatiedeling belangrijk
Woensdag was ook het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over het onderwerp. D66 wil ondermijning aanpakken door samenwerking met private partijen. Wel vraagt de politieke partij of iemand de regie hierin kan pakken, zodat er niet allemaal verschillende rapportages over het onderwerp ontstaan. Ook het CDA vindt informatiedeling tussen betrokken organisaties essentieel. De SP vraagt zich af of faciliteerders wel voldoende worden aangepakt. Een van de redenen van ondermijning is volgens de partij het belastingklimaat in Nederland. ‘Als we de fiscale constructies aanpakken, wordt de ondermijning ook aangepakt’, aldus de SP.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s