NJV jaarvergadering 2014, “Crises, rampen en recht”, 13 juni 2014 | “De reguleringsreflex na crises moet bedwongen worden”

De jaarvergadering van de Nederlandse Juristen-Vereniging (NJV) van dit jaar heeft als thema “Crises, rampen en recht”. Er zijn preadviezen geschreven door:

  • prof. mr. dr. E.R. Muller
  • prof. mr. T. Hartlief
  • prof. mr. dr. B.F. Keulen
  • prof. dr. H.R.B.M. Kummeling

die wel wat ver van mijn “juridische bed” zijn. De vraagpunten behorend bij de preadviezen vond ik wel interessant.

De reguleringsreflex na crises moet bedwongen worden

Het overkoepelend vraagpunt luidt “De reguleringsreflex na crises moet bedwongen worden” en de toelichting op het overkoepelend vraagpunt wordt afgesloten met:

Ten slotte dreigt, zoals de Raad van State al heeft geconstateerd, een ontwikkeling waarin bestuurlijke slagvaardigheid voorop staat en wetten enkel worden beschouwd als instrumenten die veranderingen kunnen en moeten realiseren. In deze sterk instrumentele visie moet de rechter dan maar bewaken of het ook om recht gaat.

Niet voor niets is ons minister van V&J tegenwoordig meer van de “veiligheid” dan van de “justitie”.

Vraagpunten

Aangezien ik de vraagpunten op de site van de NJV niet kon vinden, zodat ik niet kan verwijzen, herhaal ik ze hierna, zonder toelichting:

Overkoepelend vraagpunt:
De reguleringsreflex na crises moet bedwongen worden.

Vraagpunt Mullier:
De wetgever dient te komen tot een kaderwet Crisisbeheersing

Vraagpunt Hartlief:
Het systeem van ‘aansprakelijkheid en verzekering’ kent, zo blijkt bij de afwikkeling van rampen, ernstige beperkingen. Om de druk op (vergoeding door) de overheid te verminderen, zou wetgeving naar Belgisch en Frans voorbeeld aanebeveling verdienen.

Vraagpunt Keulen:
Uit oogpunt van preventie van crises en omwille van de consistentie van het materiële strafrecht verdienthet aanbeveling de vele bijzondere strafbaarstellingen van voorbereiding door een ruimere algemene strafbaarstelling te vervangen.

Vraagpunt Kummeling:
De Grondwet dient te worden aangepast teneinde de inzet van noodrecht onder grondwettelijke waarborgen te vergemakkelijken.

Aanvulling 18 juni 2014
Taru Spronken schreef naar aanleiding van deze vergadering voor NJBlog een artikel “The culture of control”. Ze schrijft onder meer “Het sterkste manifesteert zich dit op het gebied van het strafrecht, waar we een enorme uitbreiding aan strafbaarstellingen hebben gezien die hand in hand zijn gegaan met uitbreiding van opsporingsbevoegdheden. Vragen over de effectiviteit en proportionaliteit hiervan worden in het allesoverheersende streven naar meer veiligheid, nauwelijks serieus genomen.Lees verder…

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Strafrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s