Toezicht DNB op trustkantoren: speciale aandacht voor doelvennootschappen die consultancydiensten verlenen en voor naleving sanctieregelgeving

De Nederlandsche Bank heeft vandaag de brochure ‘Thema’s DNB Toezicht 2012′  uitgebracht. In die brochure is ook aandacht voor trustkantoren, zoals door R.J. Lugard wordt gesignaleerd in een bericht op de LinkedIn groep van Trustbase. DNB gaat zich tijdens haar onderzoek in 2012 richten op doelvennootschappen die consultancydiensten verlenen.

Op pagina 17 van de brochure schrijft DNB dat de Financial Action Task Force in haar evaluatierapport over Nederland heeft aangegeven dat er bij bepaalde sectoren zoals verzekeraars, betaalinstellingen en trustkantoren meer aandacht dient te worden besteed aan met name toezicht op de sanctieregelgeving. Dit zal een speerpunt zijn van het integriteitstoezicht van DNB in 2012.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Sanctieregels, Trustkantoren en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Toezicht DNB op trustkantoren: speciale aandacht voor doelvennootschappen die consultancydiensten verlenen en voor naleving sanctieregelgeving

 1. Beste Ellen,

  Het zou logischer zijn wanneer er gekeken zou worden naar consultancydiensten verricht aan de doelvennootschap in Nederland dan door de vennootschap zelf. Daarmee zou ook de auditgroep voor DNB vele malen groter worden en zich niet beperken tot alleen maar de grote trustkantoren waar eerder meer (procentueel gezien) actieve doelvennootschappen zitten. Het sluit tevens direct aan op de red flags van de Belastingdienst ten aanzien van belastingfraude en eventueel witwassen.
  Overigens is niet duidelijk of de doelvennootschap zelf actief moet zijn of dat de consultancyresultaten simpelweg worden toegerekend aan de doelvennootschap. Wat is het gevolg voor de MOT meldingsplicht indien alle consultancygerelateerde rechtshandelingen en geldstromen ver buiten Nederlands grondgebied plaatsvinden en enkel het resultaat op papier wordt toegerekend aan de doelvennootschap. Is dit een actieve consultancyvennootschap?
  Door te kijken naar consultancydiensten verricht aan de doelvennootschap komt alles binnen de Nederlandse grenzen en wordt het auditbereik van DNB vergroot (en juridisch versterkt?).

  Met vriendelijke groet,
  Rogier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s