Witwasbestrijding in Duitsland / Gezetz zur Optimiering der Geldwäscheprävention

De Nederlandse witwasbestrijders onderhouden nauwe contacten met de Engelsen en Amerikanen. Er bestaat naar mijn indruk weinig belangstelling naar wat er in niet-Engelssprekende landen gebeurt, terwijl men daar ook niet stil zit.

Gezetz zur Optimiering der Geldwäscheprävention

Onlangs is de antiwitwaswetgeving in Duitsland (het Geldwäschegesetz (GwG), ingrijpend veranderd door middel van het Gezetz zur Optimiering der Geldwäscheprävention van 22 december 2011. Over de parlementaire geschiedenis van deze wet is onder meer het navolgende te vinden:

 • Op http://www.antigeldwaesche.de wordt gemeld “Im Bundesgesetzblatt wurde das Gesetz zur Optimierung der Geldwäscheprävention veröffentlicht. Das Gesetz tritt in weiten Teilen am 29.12.2011 in Kraft, die übrigen Vorschriften am 01.03.2012“.
 • Informatie Deutscher Bundestag over het wetsvoorstel, de korte toelichting luidt “Weitere Änderungen zur Beseitigung von im FATF-Bericht festgestellten Defiziten beim Schutz vor Geldwäsche und Terrorismusfinanzierung sowie der Umsetzung der Dritten EG-Geldwäscherichtlinie (Artikel 37); Vervollständigung und Konkretisierung der Sorgfaltspflichten und internen Sicherungsmaßnahmen für den Nichtfinanzsektor und die freien Berufe, Anpassung des Verdachtsmeldewesens und bei Sanktionen;
  Änderung von 5 Gesetzen und einer Rechtsverordnung“.
 • Pagina bij Der Bundesgerichtshof over het onderwerp. Met onder meer commentaren van beroepsorganisaties van notarissen en accountants.
 • Wetsvoorstel bij Datenbank zum deutschen und europäischen Wirtschaftsrecht,  met informatie over de historie, net als bij het Bundesgerichtshof.
 • Aankondiging van het wetsvoorstel, mei 2011. Zie ook mijn bericht over de DIHK reactie op dat voorstel.

Aan algemene informatie over de huidige wetgeving, trof ik onder meer het navolgende aan:

Een goede algemene inleiding heb ik nog niet gevonden. Ik hoor het graag als iemand een tip voor me heeft.

Zorgen over de praktische uitvoerbaarheid

Uit diverse berichten blijkt dat velen zich zorgen maken over de gevolgen van de nieuwe regels, zowel voorafgaand aan de totstandkoming van de wet als daarna:

 • De kop van een artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung van 2 januari 2012 luidt “Finanzagentur ist kaum erreichbar. Das Geldwäschegesetz erfordert eine Identifizierung von Privatanlegern bis Februar. Doch die zuständige Agentur ist kaum zu erreichen. Es droht ein bürokratisches Desaster.
 • Das Geldwäscherecht ist mit dem Geldwäschegesetz und seinen Nebengesetzen zum  Gesetzesmonster geworden. In der Praxis wissen viele, insbesondere aus dem Nichtfinanzsektor, nicht, welche Pflichten sie genau treffen und wie sie diese umzusetzen haben.“, aldus Dr. Thomas Schulte in zijn artikel op deze plaats (ongedateerd, maar waarschijnlijk van najaar 2011).
 • De kop van een artikel op de site van IHK Ostbrandenburg van 23.11.2011 luidt „Geldwäschegesetz“ trifft die Falschen”. Hier staat onder meer “Die Vollversammlung der IHK Ostbrandenburg lehnt in ihrer Resolution den Gesetzentwurf zur „Optimierung der Geldwäscheprävention“ in wesentlichen Punkten ab und verlangt Änderungen am Gesetzentwurf. „Die Bundesregierung stellt einmal mehr eine überzogene Forderung an die Verwaltung in Unternehmen. Damit konterkariert sie ihr eigenes Ziel, Bürokratie zu verringern“, stellt dazu Dr. Ulrich Müller, Präsident der IHK Ostbrandenburg, fest. „Hier werden Freiheitsgarantien aufgegeben, die Grundlage unserer Gesellschaft und Voraussetzung für wirtschaftliche Tätigkeit sind.“ In der Resolution verlangen die Unternehmer unter anderem, dass die Schwelle der allgemeinen Sorgfaltspflicht bei Geldtransfers bei 15.000 Euro bleibt und nicht auf 1.000 herabgesetzt wird. Ein „Geldwäschebeauftragter“ soll nicht ab neun Mitarbeiter, sondern erst ab 250 zwingend vorgeschrieben sein.” Een vervolgartikel uit december 2011 staat hier.
 • “Gesetz zur Optimierung der Geldwäscheprävention ist mangelhaft”, artikel 30.11.11.

De zorg over de praktische uitvoerbaarheid geldt voor de antiwitwaswetgeving in alle EU-landen. Persoonlijk heb ik de indruk dat die regelgeving in de studeerkamer wordt ontworpen en gepromoot door mensen uit de sfeer van overheid en universiteit, die beschikken over onvoldoende kennis inzake het financiële recht en rechtspersonenrecht. Het gevaar is dat de antiwitwasregelgeving leidt tot onuitvoerbare bureaucratie en tot het aanpakken van de verkeerde partijen. Er is dus alle aanleiding de ontwikkelingen met veel aandacht te volgen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s