Discriminatie is het kernprincipe van privatisering van de criminaliteitsbestrijding naar banken en andere bedrijven | Wwft, witwasbestrijding

Discriminatie is een kernprincipe in de uitbesteding door de overheid van criminaliteitsbestrijding aan private bedrijven (zoals banken), onder de titel ‘witwasbestrijding’. Dat blijkt uit de discriminatoire praktijken die een gevolg zijn van de door de informele wereldregering FATF internationaal voorgeschreven regels (onder meer ‘de-risking’). Het leidt tot disproportionele maatregelen tegen burgers en organisaties.

Begin april was er ophef over de wijze waarop Nederlandse banken moslims discrimineren, lees onder meer:

Mijn verwachting is dat hier niets aan zal veranderen, want de kern van risicoprofilering in de criminaliteitsbestrijding (‘witwasbestrijding’) is dat iedereen over één kam wordt geschoren [*].

Het ministerie van Financiën en andere beleidsmakers op dit terrein laten op geen enkele manier zien dat zij zich bewust zijn van de wijze waarop deze regelgeving de grondrechten van burgers schendt en dat men nationaal en internationaal op de verkeerde weg is.

 

[*] Voorbeelden: alle belastingadviseurs en andere juristen faciliteren financiële criminaliteit, alle not-for-profit organisaties faciliteren terroristen, alle leden van het parlement en hun ouders en kinderen zijn een hoog risico op criminaliteit.

 


Aanvulling 21 april 2023
Inmiddels zijn er vragen door leden van de Tweede Kamer gesteld (Westerveld en Van der Lee, Azarkan) en heeft Azarkan een dertigledendebat aangevraagd (besluitenlijst).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s