De not-for-profit bezwijkt onder de witwasbestrijding | Wwft

Terwijl iedereen in de not-for-profit last heeft van onnodige en disproportionele antiwitwasregels zoals deze door de Kamer van Koophandel en door Wwft-plichtigen zoals banken worden uitgevoerd, doet de minister van Financiën in antwoorden op vragen uit de Tweede Kamer alsof er niets aan de hand is. Voorbeeld is het antwoord op de vragen naar aanleiding van de uitzending «Verenigingen bezwijken onder strenge regels».

Enige uitleg waarom de witwasbestrijding tot excessen (zoals sluiten van bankrekeningen) leidt en welk nut het heeft om statutair bestuurders als ‘uiteindelijk belanghebbende’ (ubo) van de stichting of vereniging te registreren ontbreekt. De minister zegt niet meer dan:

Op 27 september 2020 is het UBO-register in werking getreden. Dit register is onderdeel van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en volgt uit de gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn. Juridische entiteiten, waaronder verenigingen, moeten hierin hun uiteindelijk belanghebbenden registreren. Juridische entiteiten die reeds voor 27 september 2020 bestonden hebben daarvoor een periode van 18 maanden gehad, tot 27 maart 2022.

De desinteresse is ontluisterend.

 

Luister naar de podcast over regeldruk in de not-for-profit waaraan ik vorige maand meewerkte.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Not-for-profit en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s