Het is van algemene bekendheid (ook bij de overheid zelf) dat de regelgeving ingewikkeld en ontoegankelijk is en te snel wijzigt. En dat daar dringend iets aan moet worden gedaan.
Lees bijvoorbeeld de introductie van het medium Toezine op een bericht van 7 februari:
Uitvoeringsorganisaties roepen politiek op tot beter en makkelijker beleid
Burgers, ondernemers en uitvoeringsorganisaties lopen vast in de complexiteit van wetgeving en stapeling van nieuw beleid. Ook hebben publieke dienstverleners last van verouderde IT-systemen en van de krapte op de arbeidsmarkt. Ze trekken aan de bel en roepen de politiek op om in actie te komen. Dat is de belangrijkste boodschap van de eerste Staat van de Uitvoering.
Lees de conclusies
Opvallend is dat als het om privatisering van de misdaadbestrijding (‘witwasbestrijding’, sanctieregelgeving) gaat, dit onderwerp nooit in beeld komt (er wordt dan gezegd dat ondernemingen onwillig zijn om de regels na te leven). Het is een duidelijk geval van de linker hand die niet weet wat de rechterhand doet. Is het een bewuste blinde vlek?
Of betekent het: als het criminaliteitsbestrijding betreft moeten alle grondrechten wijken, ook het grondrecht dat regels begrijpelijk en toegankelijk horen te zijn?
In Toezine verschenen meer artikelen die relevant zijn voor de ontwerpers van de criminaliteitbestrijdingsregels:
- Naar een menselijke maat met realistische mensbeelden, 24 januari 2023.
- Menselijke maat centraal bij nieuwe Inspectie belastingen, toeslagen en douane, 12 april 2022
Meer artikelen in Toezine over de digitale overheid zijn in dit artikel te vinden.