Zijn ‘PETs’ de oplossing van het databeschermingsprobleem? | AVG

In de Guardian verscheen het artikel Can a new form of cryptography solve the internet’s privacy problem?, waarin hoog wordt opgegeven van ‘privacy-enhancing technologies’, oftewel ‘PETs’. De Europese cybersecurity organisatie ENISA is positief over PETs:

The idea of shaping technology according to privacy principles has been discussed since many years, addressing among other the principles of data minimisation, anonymisation and pseudonymisation. This led to the term Privacy Enhancing Technologies (PETs), which covers the broader range of technologies that are designed for supporting privacy and data protection.

ENISA has been active in PETs for many years, collaborating closely with privacy experts from academia and industry, as well as following relevant research and development in the field through platforms like the Internet Privacy Engineering Network (IPEN) and relevant conferences.

Our most prominent activity to this effect is the organisation of the Annual Privacy Forum, which aims to bring industry, research and policy makers together in discussing privacy technologies.

Nu overheden door middel van machine learning (ML) en artificial intelligence (AI) misdaad en ander ongewenst gedrag willen opsporen en het nodig is om de computer te ‘trainen’ met grote hoeveelheden data (inclusief persoonsgegevens), is de vraag of privacy bevorderende technieken kunnen voorkomen voorkomen dat grondrechten schendende activiteiten plaats vinden.

Ook Transactiemonitoring Nederland (TMNL), de organisatie die het bancaire sleepnet verzorgt, zegt van PETs gebruik te maken.

Ik maak me grote zorgen.

 

Achtergrond:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s