Doorgeslagen criminaliteitsbestrijding en de verdachte particuliere lening en schenking | Wwft

Zouden mensen binnenkort niets meer mogen kopen met een particuliere lening? Daar lijkt het wel op in het bericht van politieke journalist Sonny Motké op LinkedIn die schreef:

Klare taal van RIEC-voorzitter Ahmed Marcouch in Het Financieele Dagblad: het moet verboden worden om een vakantiewoning te kopen met een particuliere lening. Marcouch zegt dit n.a.v. onderzoek van het FD, waaruit bleek dat in de voorbije twee jaar voor €182 mln aan onderhandse financieringen is verschaft in de sector. Volgens experts is dit een groot witwasrisico, en vergroot het de ‘macht’ van criminelen.

Dat doet me denken aan het verhaal dat ik hoorde over een notaris die de opdracht had de overdracht van een woning (prijs in de orde van 2,5 ton) te verzorgen aan een mevrouw, die de koopprijs deels financierde via een schenking van in de orde van 20.000 euro door haar oom. Zij kon de schenking aantonen en ook dat er schenkingsrecht aangifte was gedaan en er waren geen bijzondere omstandigheden. De notaris vond dat niet voldoende: hij wilde ook een aangifte inkomstenbelasting van de oom ontvangen, die speciaal van vakantie moest terugkomen om de door de notaris gevraagde bewijsstukken te verschaffen. Oom en nicht waren hier boos over en hebben met het figuurlijke mes op de keel mee gewerkt.

De notaris handelde hier in strijd met de Wwft, die alleen voorschrijft dat de herkomst van het vermogen van koopster wordt onderzocht en niet de herkomst van het vermogen van haar oom.

De geciteerde opmerking van Marcouch geeft aan hoe de criminaliteitsbestrijding is doorgeslagen. Binnenkort wordt iedere burger die een financiële transactie in de privésfeer doet – zoals lenen of schenken – als een crimineel behandeld.

Is dit de wereld waarin we willen leven?

 

NB Uit het latere bericht Minister De Jonge ziet niets in verplichte Bibob-toets voor vakantieparken (FD, betaalmuur) blijkt dat de minister niet voelt voor de suggestie van Marcouch, zie de antwoorden op vragen uit de Tweede Kamer.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s