“Het doel van de Verenigde Staten is de hele wereld onder Amerikaanse jurisdictie te brengen” | FATCA, grondrechten

Recent werd ik geattendeerd op een in L’Echo verschenen interview (betaalmuur) met een voormalig Alstom topman, met de (vertaalde) titel:

Frédéric Pierucci, voormalig topman van Alstom: “Het doel van de Verenigde Staten is de hele wereld onder Amerikaanse jurisdictie te brengen” [*]

Dat is een titel die de Europese slachtoffers van FATCA (inleiding, berichten) zal aanspreken.

Pierrucci werd als topman van de Franse groep Alstom in 2013 gearresteerd in de VS op beschuldiging van corruptie. Volgens de Amerikanen zou hebben afgeweten van smeergeldbetalingen in Indonesië in 2004 en hij zat volgens het artikel vijfentwintig maanden in hechtenis.

In het interview legt Pierrucci uit hoe de VS aan Europa de wil oplegt (machinevertaling):

De Verenigde Staten hebben, zoals elke dominante macht, sinds de Tweede Wereldoorlog hun wet aan de rest van de wereld opgelegd. Dit is op zich niet schokkend. Zij heeft dit op intelligente wijze gedaan door middel van een verscheidenheid aan acties: anticorruptiewetgeving, sanctiewetgeving, embargo’s, enz. De VS willen bepalen wie met wie handel mag drijven en ze willen de controle houden over de belangrijkste contracten. Deze wetten zijn wereldwijd geworden, omdat ze de dollar en het digitale als verbinding hebben gebruikt.

De misdaadbestrijdingsregelgeving (zoals de anticorruptieregels, witwasbestrijdingsregels van FATF en sanctieregels) spelen volgens Pierrucci een centrale rol in de machtspolitiek van de Amerikanen.

Hij zegt dat de situatie in Oekraïne de Europese afhankelijkheid van de Verenigde Staten verder zal vergroten. Of de Democraten of de Republikeinen aan de macht zijn, maakt voor Europa niet uit. Hij vindt dat Europa moet investeren om onafhankelijk te worden van de Amerikaanse internetgiganten en moet zich ook op andere terreinen van de VS los maken.

 

[*] In het Frans: Frédéric Pierucci, ancien cadre d’Alstom: “L’objectif des États-Unis est de mettre le monde entier sous juridiction américaine”.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Sanctieregels, Strafrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s