Ubo-register trusts van start | Wwft

Het ministerie van Financiën heeft bekend gemaakt dat het ubo-register voor trusts (let op: iets anders dan ‘trustkantoren’) van start is gegaan. Het ministerie heeft een speciale site aan laten maken: uboregistertrusts.nl, waarop nadere informatie is te vinden.

Het is een goede zaak dat informatie op één plaats bijeen is gebracht, al is de informatie zeer summier en is het jammer dat er geen site is over alle ubo-registers. Hopelijk is het een begin van betere publieksinformatie over de privatisering van de criminaliteitsbestrijding.

Onderstaande tweet van het ministerie bevat onjuiste informatie: alleen bestaande trusts hebben op grond van het overgangsrecht van 1 november 2022 tot 1 februari 2023 de tijd om zich in te schrijven.

Op de site is niet te vinden wat onder ‘soortgelijke juridische constructies’ wordt verstaan. Uit de tweet blijkt dat fondsen voor gemene rekening er onder vallen.

 

 


Achtergrond

De ubo-registers die Nederland kent zijn door Europa voorgeschreven. Door middel van deze registers worden persoonsgegevens openbaar gemaakt, in de veronderstelling dat daarmee misdaad kan worden bestreden.
In de werkelijkheid worden criminelen en trollen juist gefaciliteerd door deze registers en lopen ingeschrevenen extra risico’s op het gebied van gegevensbescherming en cybersecurity.

Verder zijn de registers een voorbereiding op de surveillance samenleving, die door middel van de internationale en Europese regels op het gebied van misdaadbestrijding (‘witwasbestrijding’ en bestrijding van terrorismefinanciering) wordt gecreëerd en waarbij prominente Nederlanders uit de financiële sector, die functies hebben in Europese en internationale organisaties, een belangrijke rol spelen.

 

Op dit blog volg ik de ontwikkelingen op dit gebied. Mijn artikelen zijn te vinden via de rubriek en Ubo-register en Fraude, witwasbestrijding, Wwft en onder meer via de tags surveillance en witwasbestrijding.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s