Europa wil persoonsgegevens kopers en houders cadeaukaarten in kader van de witwasbestrijding | AML Package, AMLR

In de moderne criminaliteitsbestrijding spelen kosten, proportionaliteit en databescherming(srisico’s) geen enkele rol. Er worden zeer kostbare verplichtingen aan ondernemingen opgelegd terwijl het financieel belang laag is. Een voorbeeld daarvan is de cadeaukaartenregelgeving, waar ik al eerder over schreef.

Nieuwe regels AML Package
Er zijn – als onderdeel van het AML Package – nieuwe Europese regels in aantocht die de cadeaukaartensector mogelijk ten gronde zullen richten, lees Cadeaukaartenbranche vreest omzetderving door strengere witwasregels (FD, 4 augustus, betaalmuur [*]) en het artikel Een olifant cadeau krijgen door Arvind Bachoe (op LinkedIn, 5 augustus).

De nieuwe regels zijn relevant voor bonnen die bij meerdere ketens ingewisseld kunnen worden en zullen gaan inhouden dat persoonsgegevens van zowel degene die cadeaubonnen aanschaft (koper) als van degene die de bonnen uitgeeft (uitgever) moeten worden geregistreerd. Dat levert natuurlijk cybersecurity risico’s voor zowel koper als uitgever op, waarvoor de witwasbestrijdingswetgever (Europa) geen belangstelling heeft. Het kan tot gevolg hebben dat de belangstelling afneemt.

Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland denkt dat mensen het niet fijn vinden zich voor zo iets kleins te legitimeren en dat ze ook niet blij zijn dat hun aankoopdata in een centraal systeem komen te staan. Lees bij de vereniging over de Europese plannen:

Er zijn al witwasbestrijdingsregels
De cadeaukaartenbranche heeft al met witwasbestrijding te maken, zie de uitleg bij thuiswinkel.org, in de praktijk komt het er op neer dat cadeaukaartenaanbieders alleen met lage bedragen werken om de hoge kosten van het cliëntenonderzoek te voorkomen. Zie ook het antwoord van VVV Cadeaukaarten op klachtenkompas.

 

[*] Vreemd genoeg spreekt het FD in relatie tot cadeaukaarten over ‘elektronische geldinstellingen’, terwijl dat iets anders is, en verwijst naar een Bloomberg artikel over een onderzoek van het anti-corruptie marketingorganisatie Transparency International. Het geeft maar weer aan dat het FD weinig van financieel recht af weet.

 

Mijn algemene pagina over het AML Package staat hier. Artikelen op dit blog kunnen worden gevonden via de AML Package tag.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s