Sturen op aantallen | jaaroverzicht 2021 FIU Nederland | Wwft

Het blijft vreemd: al die berichten over het stijgende aantal meldingen van ‘ongebruikelijke transacties’ op grond van de Wwft per type Wwft-plichtige, zonder te kijken naar de informatiepositie van deze groep Wwft-plichtigen en naar de vraag of zij wel transacties zien. Ook wordt er niet gekeken of de groep van Wwft-plichtige ondernemingen is uitgebreid en of de meldingsgronden zijn veranderd.

Ook het jaaroverzicht van FIU Nederland over 2021 veroorzaakte weer een vloed van berichten over de aantallen en over wie meer of minder meldde. FIU Nederland doet daar zelf aan mee door te schrijven dat de trend van het oplopend aantal meldingen van ongebruikelijke transacties door meldingsplichtige instellingen zich voortzet, terwijl aantallen natuurlijk niets over de kwaliteit zeggen.

Het is hoog tijd dat de Nederlandse overheid eens beter gaat kijken naar de kwaliteit van de wetgeving en de verhouding tussen kosten en opbrengsten. En misschien moet het wel helemaal anders, bijvoorbeeld door het betalingsverkeer weg te halen bij de banken.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Sturen op aantallen | jaaroverzicht 2021 FIU Nederland | Wwft

 1. Ad zegt:

  Om het gebruik (of misbruik) van aantallen en de wwft maar eens in een ander perspectief te plaatsen: twee getallen die misschien op een andere manier veel zeggen.

  Bij de spionnendienst AIVD werken 2000 mensen.
  Bij de combinatie van de voormalige NMB – denkt met u mee en Postbank werken “4000 mensen voltijds aan het nalopen van cliënten en controleren van transacties”. (Dus het dubbele! En dat is maar 1 (systeem)bank!!!)

  (bronnen: AIVD
  en nu.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s