Bank mag rekeningen ‘onbedoelde Amerikaan’ niet sluiten | FATCA, Citizenship-Based Taxation

Gisteren heeft de Rechtbank Midden-Nederland een voor de slachtoffers van de Amerikaanse FATCA-wet belangrijke uitspraak gewezen.

Zie deze pagina voor een inleiding over FATCA en Citizenship-Based Taxation.

Opzegging op grond van de Wwft
In de uitspraak komt onder meer aan de orde of de bank op grond van de antiwitwaswet Wwft [1] de relatie met de rekeninghouder mag verbreken. De Rechtbank overweegt onder meer dat er op zijn minst een reële kans op belastingheffing moet bestaan, wil sprake zijn van een zodanig risico op witwassen dat bank haar opzegging daarop kan baseren. Ook de stelling van de bank dat zij vanwege het ontbreken van een US TIN het in de Wwft voorgeschreven cliëntenonderzoek niet met goed gevolg heeft kunnen afronden wordt verworpen [2].

Nieuwsbericht Nederlandse Accidental Americans groep
De Nederlandse Accidental Americans groep gaf gisteren naar aanleiding van de uitspraak dit nieuwsbericht uit:

Eindelijk gerechtigheid voor grote groep Accidental Americans
Vandaag heeft de rechtbank van Midden-Nederland een belangrijke uitspraak gedaan in de al jaren slepende problematiek van de Accidental Americans.

De Volksbank en dus ook andere banken, mogen de betaalrekening van een Accidental American NIET zomaar sluiten.
Het niet aan de bank willen aanleveren van een SSN (Social Security Number) of een CLN (Certificate of Loss of US Nationality) is volgens de rechter onvoldoende reden om de klant te betichten van belastingontduiking en is dus geen Wwft argument voor de bank om rekeningen te sluiten.
Bankrekeningen met een saldo van minder dan $50.000 vallen buiten de FATCA-IGA rapportage verplichting en mogen sowieso niet worden gesloten.
Met deze uitspraak is een eerste stap gezet naar gerechtigheid voor de Accidental Americans die door onze overheid geslachtofferd zijn voor de handelsbelangen van banken met Amerika.
Het probleem van de Accidental Americans is hiermee echter niet volledig uit de wereld. De politiek zal nog aanpassingen in de overeenkomst met de VS moeten gaan doen om het onrecht dat deze grote groep Nederlandse Staatsburgers wordt aangedaan te herstellen.
ECLI:NL:RBMNE:2021:6267, Rechtbank Midden-Nederland, C/16/523147 / HA ZA 21-412 (rechtspraak.nl)

 

Tot slot
Het is te hopen dat deze uitspraak een begin is van verbetering van de positie van alle inwoners van Europa met de Amerikaanse nationaliteit, al dan niet onbedoeld.

Aan deze zaak ging een uitspraak van de geschillencommissie van Kifid vooraf, die eerst gedeeltelijk onjuist bleek door middel van een uitspraak van de kort geding rechter. De nieuwste uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland maakt duidelijk dat de Kifid uitspraak van destijds ook voor het overige onjuist was en geeft aan dat dit soort belangrijke geschillen niet bij een private geschillenbeslechtingsinstantie thuis horen

De eiser in de zaak bij Rechtbank Midden-Nederland werd door mij bijgestaan.

 

Noten
[1] Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.
[2] Zie overwegingen 4.5 en 4.6.

 

Meer informatie:

Rechtspraak.nl:

Berichtgeving in de media,
onder meer door Niels Heithuis, Pointer, Opluchting bij ‘onbedoelde Amerikaan’: Volksbank mocht rekening niet sluiten. Heithuis volgt de problematiek al een tijd.

Verder:

 


Aanvullingen 30 december 2021
12:38 uur: aan het slot nog de historie van de zaak toegevoegd, met de Kifid uitspraak en het kort geding.
18:15 uur: artikel Heithuis toegevoegd.

Aanvulling 31 december 2021
Waardering voor het doorzettingsvermogen van de eiser:

 

Aanvulling 5 januari 2022
Artikel AXFNJ Podcast: Retired Dutch pilot Ariës discusses his recent court victory with John Richardson, American Expat Finance 5 januari 2022. Er is een podcast (alleen audio) die ook is te vinden op YouTube:

 

Andere berichten over de uitspraak zijn in de berichtenrubriek te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s