Banken en de not-for-profit: “Door de jacht op terroristen en fout geld kunnen ook de brave vrijwilligers hun geld nergens kwijt”

In de Volkskrant verscheen een artikel van Koen Haegens over de de maatschappelijk onbetamelijke praktijken van banken ten opzichte van not-for-profit organisaties: Door de jacht op terroristen en fout geld kunnen ook de brave vrijwilligers hun geld nergens kwijt. In het artikel wordt de compliance bureaucratie beschreven, waarbij de indruk ontstaat dat de banken het onnodig moeilijk maken, mogelijk onder invloed van DNB.

De Volkskrant schreef eerder over praktijken van banken, onder meer:

Lees bij Partin (actief in de ontwikkelingssamenwerking) het artikel van Erik Boerrigter, Banken over WWFT: kleine stichtingen weg er mee.

Het is hoog tijd dat tegen dit soort ‘de-risking’ praktijken wordt opgetreden, die niet alleen de not-for-profit treffen maar ook particulieren, bedrijven en andere organisaties. De minister van Financiën is aan zet.

 

PS Natuurlijk gaat er bij not-for-profit organisaties wel eens wat mis, maar dat geldt voor alle soorten organisaties en bedrijven. Of het beeld geschetst door Renée Steenbergen in haar artikel voor het NRC dat de not-for-profit extra kwetsbaar zou zijn, is de vraag. Het is wel het verhaal dat door de opsporing wordt verteld, maar voor zover ik weet is er geen serieus onderzoek waarin verschillende sectoren met elkaar vergeleken worden. Mooie vette verhalen kun je overal over maken en komen we terecht in de wereld van Dato.

 

Op dit blog zijn berichten over de-risking door banken via deze tag te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s