Podcast over de controle-samenleving die door witwasbestrijding en bestrijding terrorisme wordt gecreërd | Wwft, AML, CFT

Terwijl banken en andere witwasbestrijdingsplichtigen lijdzaam ondergaan dat zij als politieagent worden ingeschakeld om criminaliteit op te sporen, is dat met de cryptocurrency sector anders. Die sector roert zich wel, zoals onder meer in de Bitonic zaak is gebleken, en wil graag een alternatief bieden voor de klassieke financiële sector, waarbij een hinderpaal is dat ook criminelen van crypto’s gebruik maken. De algemene trend is dat de cryptocurrency sector strengere regels krijgt opgelegd dan klassieke financiële instellingen, wat het lastiger zal maken een alternatief te bieden.

Kritiek in Cryptocast
BNR kent een podcast, Cryptocast, in twee uitzendingen van 14 september jl. komt de witwasbestrijding aan bod. Er is een aflevering over onder meer het Europese vermogensregister, waar ik begin augustus over schreef:

185A : AL JE BEZITTINGEN IN EEN EUROPEES REGISTER, WILLEN WE DAT?
Kritiek van Coinbase op een toezichthouder (de SEC) die geen reden voor zijn beslissingen geeft, de stevige daling van de bitcoinprijs en een voorgenomen Europees register van waardevolle bezittingen. Simon Lelieveldt, expert financiële regelgeving en co-host Paul Buitink, directeur van Aunexum, uiten harde kritiek.

en een aflevering over de Europese plannen voor de witwasbestrijding, die volgens de aanwezigen, onder meer Simon Lelieveldt, zullen leiden tot een surveillance maatschappij:

185B ‘ALS WE NIET OPPASSEN WORDEN ALLE VERHUIZERS BETAALBEDRIJVEN’
Expert financiële regelgeving Simon Lelieveldt maakt gehakt van de ophanden zijnde nieuwe regels voor klantkennis (KYC) in Europa. Ze zijn strijdig met het recht op privacy, en dienen teveel de reflex van terrorismebestrijding.

De afleveringen zijn ook interessant voor Wwft-plichtigen buiten de crypto-sector en voor klanten van Wwft-plichtigen.

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Sanctieregels en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Podcast over de controle-samenleving die door witwasbestrijding en bestrijding terrorisme wordt gecreërd | Wwft, AML, CFT

  1. r grootveld zegt:

    Crypto is geen currency, maar een brutale bellegingsmethode. Zonder enige basis in werkelijk economisch kapitaal. Er staat niets tegenover en bestaat voor de gemiddelde gebruiker slechts uit een door computers beheerd getal. Als het systeem in elkaar dondert ben je alles kwijt. Dat alles onder het mom van het omzeilen van de macht der banken en de opkomst van de nieuwe mens. Vrij ondernemersschap is een van de wanen van dit tijdsgewricht. Geen gezeik, iedereen rijk. Daar wordt handig gebruik van gemaakt. De winst stroomt in de zakken van een enkeling. Ik zie geen verschil met het gegraai bij de reguliere financiële instellingen. Laten we geen woord vuil maken aan dit opgehypte gewoeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s