Wordt de overheid een digitaal doolhof? Uitspraak over overschrijden bezwaartermijn door niet lezen Berichtenbox MijnOverheid

Burgers kunnen digitaal verdwalen, niet alleen bij bedrijven maar ook bij de overheid. Over dat thema deed de Centrale Raad van Beroep (CRvB) recent uitspraak.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verklaarde een bezwaar van een gepensioneerde niet-ontvankelijk, omdat hij dat bezwaar te laat zou hebben ingediend. Het besluit waartegen de gepensioneerde bezwaar had, was alleen naar de Berichtenbox van MijnOverheid verstuurd. De CRvB oordeelde dat dit ten onrechte was gebeurd. In de samenvatting van de uitspraak staat onder meer (blauwe markering door mij):

De man ging tegen het besluit in beroep, omdat hij vond dat hij werd benadeeld door de manier waarop het besluit in december 2017 was verzonden. In de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) staat dat een besluit niet in werking treedt voordat het is bekendgemaakt. Een bericht mag elektronisch verzonden worden, maar dan moet de geadresseerde duidelijk gemaakt hebben dat hij langs die weg voldoende bereikbaar is.

De man had aangegeven dat hij in de Berichtenbox berichten van de SVB wilde ontvangen, maar niet dat hij een melding via e-mail wilde ontvangen als er een nieuw bericht in zijn Berichtenbox was geplaatst. Als de burger zulke meldingen wil ontvangen moet hij dit namelijk apart aangeven. De CRvB oordeelt dat in zo’n geval de SVB moet controleren of de burger wel berichten van de SVB wil ontvangen zonder dat er een e-mailnotificatie is ingesteld. De SVB had dit niet gedaan, de CRvB geeft de man daarom gelijk en de SVB moet zijn bezwaar alsnog in behandeling nemen.

Knelpunten
De CRvB merkt in de uitspraak op dat elektronisch berichtenverkeer tussen burger en overheid in de afgelopen jaren veel burgers heeft overvraagd. Het is meer dan incidenteel voorgekomen dat burgers hebben gemeld elektronisch bereikbaar te zijn zonder zich volledig te hebben gerealiseerd wat dit voor gevolgen had. De CRvB verwijst onder andere naar twee rapporten van de Nationale Ombudsman uit 2017: een rapport over de communicatie van de SVB (pdf) en een rapport over de knelpunten voor burgers bij MijnOverheid/de Berichtenbox (pdf). Bovendien is een nieuwe wet in voorbereiding: Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer.  Hierin wordt onder andere een notificatieplicht opgenomen, die inhoudt dat een burger op de hoogte moet worden gebracht dat een nieuw bericht in zijn Berichtenbox is geplaatst. Ook moet in deze notificatie informatie gegeven worden over het soort besluit, de rechtsgevolgen van het besluit en de reactietermijn. Doel van de notificatieplicht is het voorkomen van termijnoverschrijdingen door het niet tijdig raadplegen van een bericht.

Nieuwe beslissing
De CRvB oordeelt dus dat de SVB het bezwaar van de man tegen het besluit van december 2017 onterecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. De SVB had inhoudelijk in moeten gaan op het bezwaar van de man tegen het niet in behandeling nemen van de aanvraag voor aanvullende bijstand. De SVB moet een nieuwe beslissing nemen over het bezwaar en een eventueel beroep tegen die nieuwe beslissing van de SVB moet rechtstreeks bij de CRvB ingediend worden.

Een verstandige uitspraak, jammer dat de SVB dit niet zelf kon bedenken.

 

Meer informatie:

In de rubriek digitale overheid op dit blog bespreek ik de overheidsdigitalisering, zie onder meer:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Procesrecht, rechtspraak en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s