Terrorismefinanancierings-NRA bekend gemaakt

In het bericht Grootste risico’s terrorismefinanciering in Nederland in beeld gebracht maakte het onderzoeksbureau WODC van het Ministerie van Veiligheid de NRA terrorismefinanciering bekend.

Uit het bericht blijkt dat stichtingen een aparte vermelding verdienen als vehikel voor terrorismefinanciering, ik vraag me af of dat juist is. De indruk wordt gewekt dat het hier om een wetenschappelijke publicatie gaat (‘onderzoeksmethoden’, ‘risico analyse’, ‘ISO 31000 structuur’, enzovoorts), terwijl ik uit de tekst afleid dat het een perceptie-document is. Het betreft de perceptie van criminaliteitsbestrijders.

Tip voor de lezer: terrorisme kan met alle legale en illegale middelen worden gefinancierd. Dat betekent dat terrorismefinanciering niet kan worden herkend. Wwft-plichtigen kunnen het alleen opsporen als zij gegevens van vermoedelijke terroristen ontvangen van de overheid.

Nieuwsbericht:

Grootste risico’s terrorismefinanciering in Nederland in beeld gebracht
Nieuwsbericht | 12-8-2020 | 09:28

Terrorismefinanciering via stichtingen en andere rechtsvormen in Nederland en het buitenland, eigen middelen en ondergronds bankieren behoren tot de grootste terrorismefinanciering-risico’s in Nederland. Dat komt naar voren uit de door het WODC uitgevoerde National Risk Assessment (NRA) Terrorismefinanciering 2019.

De NRA bouwt voort op de onderzoeksmethoden die zijn toegepast in de eerste NRA uit 2017. De risico analyse is opgebouwd aan de hand van de ISO 31000 structuur voor risicomanagement en de daarin wetenschappelijk erkende effectieve methoden voor risicobepaling. Centraal daarin stonden de expertoordelen over de mogelijke impact van methoden voor terrorismefinanciering en de ‘weerbaarheid’ van het beleidsinstrumentarium. Daarbij is nagegaan in hoeverre het beleidsinstrumentarium in staat is de risico’s van terrorismefinanciering te voorkomen of te bestrijden.
Het onderzoek laat zien dat bij de preventie en bestrijding van terrorismefinanciering in Nederland de focus ligt op de financiering van jihadistisch terrorisme. Een mogelijk gevolg daarvan is dat de kennis over de financiering van andere vormen van terrorisme momenteel erg beperkt lijkt te zijn.

Lees het volledige rapport: National Risk Assessment Terrorismefinanciering 2019

 

Achtergrond: de terrorismefinancieringsartikelen op dit blog, onder meer:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Stichting en vereniging en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s