Terrorismefinanciering is geen afzonderlijk fenomeen, bevestigt FATF

In een bericht over terrorismefinanciering bevestigt internationale lobby organisatie FATF dat terrorismefinanciering als afzonderlijk fenomeen niet bestaat.
Dat betekent dat terrorismefinanciering niet herkend kan worden aan eigen kenmerken. Terrorismefinanciering kun je alleen opsporen als je weet wie de vermoedelijke terroristen zijn.

Terrorismefinanciering hoort niet in de Wwft
Dat betekent dat de verplichting in de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) voor private ondernemingen, zoals makelaars, om terrorismefinanciering op te sporen, onzinnig is. Het zou goed zijn als dit uit de wet wordt gehaald en dat met geschikte partijen, bijvoorbeeld banken, aparte projecten worden opgezet om de inkomstenbronnen van terroristen op te sporen. Uiteraard op een zodanige manier dat onschuldigen niet worden lastig gevallen met inbreuken op hun privacy en cybersecurity.

Handel in olieproducten
Uit het bericht van FATF blijkt dat de handel in olieproducten de voornaamste inkomstenbron is van ISIL. Naast andere illegale bronnen (zoals afpersing) is ook sprake van legale bronnen zoals salaris, spaargeld, werkloosheidsuitkeringen en leningen. Bij kleinschalig terrorisme wordt door FATF gesproken over ‘self-funding’ (???), crowdfunding en bijdragen van familie en bekenden.

Citaat waarin FATF over inkomstenbronnen spreekt:

FATF’s internal reporting indicates that the total amount of ISIL’s revenue derived from the sale of oil and oil products has decreased dramatically. Nonetheless, ISIL’s primary sources of revenue still include the smuggling and sale of oil and oil products, as well as extortion and taxation of local populations in areas under its control. Other varied revenue streams from both legitimate sources (salaries, savings, unemployment benefits, loans) and illegitimate sources (kidnapping for ransom; bank looting; and other extortion activity, including outside of ISIL-dominated territory) continue to be exploited for the benefit of the terrorist group, as well.

A shifting risk landscape has had an effect on how funds are raised. Small-scale funding (such as self-funding, crowdfunding and contributions from family and relatives), particularly in the context of small cells and lone actors, appears to be increasingly common. Furthermore, extortion fees levied on departing fighters may also act as an additional revenue stream, as ISIL seeks to exploit the current situation. Affiliates may be encouraged to seek out independent sources of revenue, as core ISIL cuts back on contributions to regional affiliates.

Al-Qaeda and affiliates remain a threat. In some regions, there has been a resurgence in their presence, drawing on a common ideology. Al-Qaeda and affiliates continue to rely on diverse sources of revenue, particularly donations from terrorist sympathisers. In some regions, Al-Qaeda and affiliates are now moving from stable funding to one-time payments for specific terrorist acts and military operations.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s