De heridentificatie-toneelstukjes van de Nederlandse banken

Banken hebben  het druk met ‘heridentificeren‘, iets waartoe de witwasbestrijdingswet Wwft ze niet verplicht. Maar banken gebruiken de Wwft wel als alibi.

Het fenomeen signaleerde ik in mei voor het eerst (Aegon). In juli hoorde ik over ICS en schreef ik een artikel over identificatie onder de Wwft. Daarna kreeg ik een phishing mail met een namaak-heridentificatieverzoek van de Rabobank. Vervolgens ging Knab ‘heridentificeren’. Dit zijn blogjes geworden, over de wondere wereld van de Wwft, waar consumenten nu ook mee worden geconfronteerd en waarmee banken zich populair maken.

Het wachten is op de overige Nederlandse banken.

 

De artikelen over heridentificatie op dit blog zijn via deze tag te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De heridentificatie-toneelstukjes van de Nederlandse banken

 1. [anoniem] zegt:

  ABNAMRO vraagt mij om via internet bankieren een scan op te sturen van mijn paspoort en een foto te maken van mijzelf en deze mee te sturen. Als ik in plaats daarvan mijzelf aan de balie van de bank wil identificeren kan dat dan ook? Of ben ik verplicht dit digitaal te doen?

  • Interessant dat ABN Amro nu ook er mee is begonnen. Er is geen wet die verplicht tot digitale informatieverstrekking.

   Als de gegevens via een beveiligd kanaal worden opgestuurd kan dat wel worden gedaan, al verplicht de Wwft niet tot heridentificatie. Dus als de gegevens niet via een digitaal onveilige weg (zoals e-mail) hoeven te worden verstrekt, is daar geen bezwaar tegen Aangezien deze bank fysieke kantoren heeft, zou het netjes zijn als ze ook de service zouden bieden dat het op kantoor kan. Of dat zo is weet ik niet.

   Laat uw ervaringen weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s