FIU gewobt | positionering, schurkenstaten, Wwft

Enige tijd geleden is FIU-Nederland, de instantie waar ondernemingen hun meldingen van ‘ongebruikelijke transacties’ (vermoedens van criminaliteit) moeten indienen ‘gewobt’. Op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is door een onbekende persoon informatie opgevraagd. Zoals gebruikelijk is een groot deel van de inhoud openbaar gemaakte documenten onleesbaar gemaakt. Toch heb ik het maar eens doorgelezen.

Hete aardappel

De hete aardappel in de documenten, is de ‘positionering’ van FIU-Nederland. Daar is iets mee aan de hand, wat dat precies is, wordt niet duidelijk. De Minister van Veiligheid schrijft hier op 16 april de volgende cryptische tekst over:

Aanleiding hiervoor was dat op basis van gesprekken tussen de FIU-Nederland, de politie en mijn ministerie vraagtekens werden geplaatst bij de wijze en grondslag voor de verstrekking van politiegegevens voor de taak van de FIU-Nederland. Om eventuele onduidelijkheid of onjuistheid te voorkomen, heb ik samen met de FIU-Nederland, de politie, het OM en het Ministerie van Financiën binnen het huidige wettelijke kader een oplossing geïdentificeerd.

In een notitie van 13 september 2018 staat dat medewerkers van FIU-Nederland mogelijk onrechtmatige toegang tot politiegegevens hebben gehad, naar aanleiding waarvan diplomatiek wordt gezegd:

Het is een ingewikkeld juridisch vraagstuk waar verschillend over wordt gedacht.

Schurkenstaten-indicator
In de documenten figureert ook de schurkenstaten-indicator, waar ik op dit blog al eerder over schreef (onder meer dit) en dat een lawine van zinloze meldingen opleverde. In de documenten is die indicator te vinden als ‘objectief 02’ of ‘objo2’.

De vele meldingen leidde tot een notitie van FIU-Nederland aan het Ministerie van Financiën van 31 oktober 2018, met als titel “Analyse en advies onjuiste werking indicator Objectief 02“. In de geannoteerde agenda van het directeurenoverleg van 5 november 2018 is te lezen dat de lawine voor FIU-Nederland een verrassing was, “Nu blijkt dat er duizenden extra meldingen binnen komen met vermoedelijk 750.000 extra meldingen per jaar“. In de managementrapportage september-december 2018 is te vinden dat één Wwft-plichtige in een trimester 250.000 schurkenstaten-transacties heeft gemeld.

Naar aanleiding van de grote aantallen zinloze meldingen, heeft FIU-Nederland aangedrongen op het laten vervallen van deze ‘objectieve indicator’, wat uiteindelijk ook is gebeurd.

Onschuldige burgers getroffen door Wwft-meldingen van financiële instellingen
Uit de voornoemde notitie blijkt dat door de meldplicht onschuldige burgers zijn getroffen. Als voorbeeld wordt genoemd dat een Nederlander een vakantie boekt naar een schurkenstaat en in dat land een transactie doet (bijvoorbeeld opnemen van contant geld bij een lokale bank of een creditcard betaling aan het hotel). Dit kan gebeuren met landen als Bosnië en Ethiopië (zie voor een overzicht van schurkenstaten dit bestand).

Voorts wordt gesproken over Nederlanders die werkzaam zijn op internationale locaties en die zaken en belangen vanuit de Nederlandse overheid en ten behoeve van Nederlanders in het buitenland behartigen, zoals personeel van ambassades, consulaten en militaire locaties. Ook hun transacties zijn als mogelijke criminele transacties gemeld aan FIU-Nederland.

De auteurs schrijven dat de meldingen op grond van de schurkenstaten-indicator voor het overgrote deel irrelevant zijn voor de witwasbestrijding. Voorts heeft bijna zeventig procent van de meldingen geen enkele relatie met Nederland en is de informatie behorend bij de melding zo beperkt dat analyse daarvan nagenoeg onmogelijk is.

Het geeft aan dat er beter moet worden nagedacht over de concepten van de witwasbestrijding.

 

Meer informatie:

 


Aanvulling 21 november 2020
Er is nog meer gewobt bij FIU-Nederland:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s