Nederland te laat met anti-witwasimplementatie, samen met zeven anderen | AMLD4, AMLD5

Het nieuws van de dag is dat Nederland, net als zeven andere EU-lidstaten, te laat is met de complete implementatie van de Europese anti-witwasregels.

Grondrechtenschendingen door witwasbestrijding c.a.
In de berichtgeving ontbreekt dat de anti-witwaswetgeving en de regels tegen terrorismefinanciering voor een belangrijk deel in strijd zijn met de Europese grondrechten en met de Algemene Verordening Gegevensbescherming en leiden tot de-risking en discriminatie. Lees over de schaduwzijden van de misdaadbestrijding onder meer de berichten van European Center For Not-for-Profit Law ECNL en de berichten op dit blog over de-risking en compliance-uitsluiting.

Bericht Europese Commissie
Lees bij de EU de ‘Letter of formal notice’

Anti-Money Laundering: Commission urges 8 Member States to transpose the 5th Anti-Money Laundering Directive

The Commission has sent letters of formal notice to Cyprus, Hungary, the Netherlands, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia and Spain for not having notified any implementation measures for the 5th Anti-Money Laundering Directive (5th AML). Anti-money laundering rules are instrumental in the fight against money laundering and terrorism financing. Recent money laundering scandals have revealed the need for stricter rules at EU level. Legislative gaps occurring in one Member State have an impact on the EU as a whole. That is why EU rules should be implemented and supervised efficiently in order to combat crime and protect our financial system. All Member States had to implement the rules of the 5th Anti-Money Laundering Directive by 10 January 2020. The Commission regrets that the Member States in question have failed to transpose the Directive in a timely manner and encourages them all to do so urgently, bearing in mind the importance of these rules for the EU’s collective interest. Without a satisfactory response from Member States within 2 months, the Commission may decide to send them reasoned opinions.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s