Ubo-register volgende week in de Tweede Kamer | Wwft, AMLD

Op advies van de internationale gouvernementele lobby-organisatie FATF heeft Europa besloten om een inadequate definitie van ‘uiteindelijk belanghebbende‘ (ubo) in de wereld te zetten én om de lidstaten te verplichten de ubo’s openbaar te maken via het ubo-register. Dat zal een ernstige schending van de privacy en de veiligheid van al deze ubo’s gaan opleveren. Hoewel de Europese privacy toezichthouder EDPS ernstige kritiek had op de Europese voorstellen, is met die kritiek geen rekening gehouden.

Het Nederlandse wetsvoorstel inzake dat ubo-register wordt volgende week in de Tweede Kamer besproken in een plenair debat. Criminaliteitsbestrijdingsprofessionals, zoals compliance medewerkers van banken, accountants- en notariskantoren en naleefkundige advieskantoren, doen er goed aan om het plenair debat te gaan bekijken.

De Minister van Financiën meent met wijzigingsvoorstellen de privacy- en securityrisico’s voor ubo’s te hebben verminderd, lees deze nota. Naar mijn mening zijn de maatregelen onvoldoende.

Onjuist concept ‘uiteindelijk belanghebbende’
Bovendien lossen de wijzigingen niet op dat de Europese regelgeving van een onjuist concept ‘uiteindelijk belanghebbende’ uitgaat, met als resultaat dat de bestuurders van Natuurmonumenten (een vereniging) en de bestuurders van schoolstichtingen en ziekenhuizen (veelal stichtingen) als ubo in het ubo-register zullen worden ingeschreven.

Het is onbegrijpelijk dat bestuurders van not-for-profit organisaties tot ‘uiteindelijk belanghebbende’ worden gebombardeerd. Ook bij vele andere organisaties komen de statutair bestuurders in het ubo-register terecht (omdat er geen ‘echte’ ubo is), zonder dat voor deze vreemde maatregel een onderbouwing bestaat. Nederland kent immers een goed functionerend handelsregister, waarin alle statutair bestuurders worden geregistreerd.

De ubo’s van Privacy First en Bits of Freedom
Privacy organisaties – ook al hebben ze het druk met andere dingen – doen er goed aan om het debat te bekijken en het parlementaire dossier te volgen. Want de statutair bestuurders van Privacy First en Bits of Freedom komen in het ubo-register.

 

Meer informatie:

Tweede Kamer

Overige informatie

Op dit blog bespreek ik ubo en uboregister in de rubriek Fraude, witwasbestrijding, Wwft en Ubo-register. Verder zijn er enige specifieke tags, onder meer over de pseudo-ubo en de ubo in de not-for-profit.

Voor WPNR schreef ik twee artikelen over de privacy van de ubo, deel 1, deel 2.

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Ubo-register en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s