Advocaat als hulpintermediair | MDR, DAC6

Eerder schreef ik over de penibele positie van de hulpintermediair in de MDR. Ook een advocaat kan ‘intermediair’ in de zin van MDR zijn. Uiteraard is dat zo als hij zelf fiscaal advies geeft (maar dat is een minderheid). De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) laat in een bericht weten dat het verschoningsrecht van advocaten gerespecteerd wordt door het ingediende wetsvoorstel.

Dat lost het probleem van de rol van hulpintermediair niet op. Immers, zoals ook uit het artikel van de NOvA blijkt, moet de advocaat die ‘intermediair’ is in de zin van MDR, de cliënt of andere intermediairs informeren over de meldingsplicht op grond van MDR. Dat veronderstelt dat de advocaat over relevante fiscale kennis beschikt om te kunnen beoordelen of sprake is van “meldingsplichtige grensoverschrijdende constructie“.

Verder kan een advocaat niet altijd beroep doen op verschoningsrecht.

 

Meer informatie:


Aanvulling 24 juli 2019
De KNB maakt melding van het wetsvoorstel en schrijft onder meer:

Intermediairs die zich op het wettelijke verschoningsrecht kunnen beroepen, zoals notarissen, moeten andere intermediairs of de belastingplichtigen wijzen op hun meldingsplicht.

De KNB maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid:

De richtlijn bevat ingewikkelde materie die lastig is uit te voeren. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft er eerder voor gepleit de lasten voor de praktijk zo beperkt mogelijk te houden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s