Tobben met de opsporingstaak | Wwft in het notariaat | KNB

Veel ondernemingen laten regelgeving over zich heen komen. Zeker als het gaat om de privatisering van de criminaliteitsbestrijding is dat het geval.

Gelukkig durft de beroepsorganisatie van de notarissen, de KNB, wel kritisch te zijn, met het risico door politici en journalisten te worden afgeblaft.

“Notarissen hebben onvoldoende middelen om fraude te voorkomen”
In een recent nieuwsbericht, Juridische Poort: meer kennis over fraudeurs nodig, wordt door de KNB verslag gedaan van een bijeenkomst over fraude opsporing door notarissen, “Juridische Poort”.

De diplomatieke eerste zin van het bericht luidt: “Notarissen hebben onvoldoende middelen om fraude helemaal te voorkomen“. Het woordje “helemaal” kan wat mij betreft worden weg gelaten.

Uit het bericht blijkt dat de notarissen meer overheidsinformatie willen ontvangen over fraudeurs. De notarissen lijken nog steeds grote verwachtingen van het overheidsregister van aandeelhouders (“centraal aandeelhoudersregister” of CAHR) te hebben.

Mij lijkt dat het zinvol is om notarissen toegang te verschaffen tot persoonsgegevens van personen die verdacht of veroordeeld zijn. Eerder is al gebleken dat banken terrorismefinanciering makkelijker kunnen signaleren als zij weten welke personen verdacht worden van terrorisme. Dit is een grote inbreuk op de privacy maar wel de enige manier waarop het notariaat een bijdrage aan de criminaliteitsbestrijding kan leveren.

Openbaar Ministerie weet te weinig van de notariële praktijk
Een ander interessant artikel, ‘OM weet te weinig van notariële praktijk’, stond in Notariaat Magazine. Daarin wordt beschreven dat het Openbaar Ministerie in zaken tegen verdachte notarissen soms onzorgvuldig te werk gaat. Op de laatste pagina van het artikel doet de KNB een aantal aanbevelingen aan het OM:

  • Informeer de KNB tijdig over het voornemen een doorzoeking bij een verdachte notaris te verrichten.
  • Zorg er voor dat bij de medewerkers van het OM voldoende kennis aanwezig is over de notariële praktijk. Maak gebruik van de kennis van het KNB over de notariële praktijk om onnodige acties (met onnodige schade) te voorkomen.
  • Houdt er rekening mee dat maatregelen tegen een notaris het bancair verkeer kunnen verstoren en gevolgen kunnen hebben voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de notaris en zo onherstelbare schade kunnen toebrengen. Dit dient tot terughoudendheid te nopen.
  • Tijdelijke waarneming (als die waarnemer al is te vinden) van een afwezige notaris kan bij een klein kantoor tot hoge kosten leiden. Ook hier is terughoudendheid essentieel.

In verband hiermee zijn uiteraard ook andere maatregelen nodig, zoals een grotere groep waarnemers en voorzieningen bij bank en verzekeraar.

Het KNB geeft behartenswaardige adviezen die ook aanbevelenswaardig zijn bij optreden van het OM tegen beoefenaren van andere gereguleerde beroepen.

Dit artikel verscheen ook op het ondernemingsrecht weblog.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Rechtspersonenrecht, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s