#dtv Waarom wil Europa de statutair bestuurder tot uiteindelijk belanghebbende bombarderen?

Eerder schreef ik over de statutair bestuurder, die door Europa tot uiteindelijk belanghebbende (ubo) wordt gebombardeerd ook al heeft hij/zij geen financieel belang. Via Twitter heb ik een reactie gevraag aan een van de bedenkers van het ubo-register, mevrouw Sargentini.

 

Leuk dat koorden worden aangetrokken, maar waarom dan? Maar ook daar krijg ik geen antwoord op:

 

Over welke enorme uitweg heeft ze het dan?

Ik begrijp er helemaal niets van.
Aan de kwalificatie ‘ubo’ zit van alles vast, het is meer dan in een register staan (want dat staat een statutair bestuurder toch al). Met de ‘ubo’ kwalificatie van statutair bestuurders zonder financieel belang worden zowel de bestuurders als de ondernemingen die de antiwitwaswetgeving moeten naleven met extra bureaucratie opgezadeld. Dat is alleen te rechtvaardigen als daar goede inhoudelijke redenen voor zijn.

Wie weet meer?
Is er een lezer die weet waarom statutair bestuurders ubo moeten worden gemaakt? Ik ben benieuwd!


Aanvulling 1 maart 2017

Op 27 februari jl. verscheen in Het Financieele Dagblad een opinie van mevrouw Birgit Snijder-Kuipers, waarin zij onder meer constateert dat op grond van de Vierde Europese antiwitwasrichtlijn een ‘pseudo-ubo’ moet worden geregistreerd. Waarom Europa dit wil, wordt door haar niet toegelicht. Zij signaleert wel dat de feitelijke openbaarheid van de persoonsgegevens van ubo’s mogelijk in strijd is met Europese grondrechten.

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Not-for-profit, Ubo-register en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op #dtv Waarom wil Europa de statutair bestuurder tot uiteindelijk belanghebbende bombarderen?

  1. dirkdelange zegt:

    Ellen, nu jij een goede relatie met Judith hebt opgebouwd, zou je haar ook eens willen vragen waarom de EU enerzijds bedrijven (terecht) verplicht zeer zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens en anderzijds ubo’s verplicht hun persoonsgegevens in een openbaar register tentoon te stellen? Zie ook: https://www.stock-dock.nl/grootste-datalek-ooit-ubo-register/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s