Gaan grote bedrijven binnen zestig dagen betalen?

Al lang is aan de orde dat grote bedrijven lange betalingstermijnen bij kleine(re) bedrijven afdwingen, zie onder meer mijn bericht uit 2014.

Inmiddels is er een nieuw initiatief, dat heeft geleid tot een wetsvoorstel dat door de tweede kamer is aangenomen. Op grond van het voorstel wordt aan artikel 119a van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek een nieuw lid toegevoegd, luidende:

6. In afwijking van lid 5 kunnen partijen geen uiterste dag van betaling overeenkomen van meer dan zestig dagen indien de schuldenaar een rechtspersoon is die op twee opeenvolgende balansdata, zonder onderbreking nadien op twee opeenvolgende balansdata, niet heeft voldaan aan ten minste twee van de vereisten, bedoeld in artikel 397, leden 1 en 2 van Boek 2, en de schuldeiser een natuurlijk persoon is die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf of een rechtspersoon, die gedurende die periode aan ten minste twee van die vereisten heeft voldaan. Een beding in een overeenkomst in strijd met de vorige zin is nietig.

Het komt er op neer dat lange betalingstermijnen nietig zijn als degene die ze bedingt groot is in de zin van het jaarrekeningenrecht en haar wederpartij klein of middelgroot is.

Hoewel positief is dat aan dit onderwerp aandacht wordt besteed, vraag ik me af of hiermee het beoogde doel wordt bereikt, omdat er wel actie van de kleine en middelgrote ondernemingen wordt verwacht. Die actie kan er toe leiden dat de commerciële relatie wordt beëindigd.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Handelsrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s