iDEAL wordt Europees

Onlangs werd bekend dat het iDEAL betaalsysteem door een groep Europese banken die samenwerken onder de naam European Payments Initiative (EPI) wordt overgenomen in het kader van het Europese instant payments project, lees ook de berichten in de media:

EPI heeft tot doel om te werken aan één betaalplatform voor Europa en wil de nieuwe functionaliteit van iDEAL, waarmee internetkopen wordt bevorderd, verder ontwikkelen, in het persbericht van EPI beschreven als:

De planning van het bedrijf is ambitieus en zet in op een uitgebreide reeks diensten. In een eerste fase maakt EPI betalingen van ‘persoon-tot-persoon’ (P2P) en van ‘persoon-tot-professional’ (P2Pro) mogelijk, waarna de dienstverlening zal worden uitgebreid met online en mobiel betalen, om op termijn point-of-sale betalingen te faciliteren. EPI wil diverse soorten transacties mogelijk maken, waaronder eenmalige betalingen, abonnementen, betalen in termijnen, betalingen bij levering en reserveringen. Aanvullende diensten met toegevoegde waarde zullen in de loop van de tijd toegevoegd worden, zoals verantwoorde ‘Buy Now, Pay Later’ (BPNL: Koop nu, betaal later), digitale identiteitsfunctionaliteit en spaar- en loyaliteitsprogramma’s.

Zie ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die schrijft: iDEAL wordt fundament voor pan-Europees betaalplatform, en Betaalvereniging Nederland: iDEAL wordt fundament voor paneuropees betaalplatform. De Betaalvereniging schrijft:

Voor Nederlandse consumenten en bedrijven heeft de overname van iDEAL voorlopig geen directe gevolgen anders dan de doorontwikkeling naar het nieuwe iDEAL die reeds in gang is gezet.

iDEAL is al een tijd bezig met het aanpassen van het systeem in de richting van open finance, lees mijn blog Buiten beeld: iDEAL 2.0.

De drie Nederlandse grootbanken die vrijwel de hele Nederlandse betaalmarkt in handen hebben, ING Bank, ABN Amro en Rabobank, nemen deel aan EPI.

Punt van aandacht bij deze initiatieven is of de gegevensbescherming van burgers voldoende gewaarborgd is.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s