Buiten beeld: iDEAL 2.0

In de reguliere media zie je er niet zoveel over: ‘iDEAL 2.0’. In december 2020 werd op de site van iDEAL aangekondigd dat het betaalsysteem iDEAL wordt vernieuwd. Er staat dat eigenaar Currence (samenwerkingsverband van banken) gaat investeren om de onderliggende techniek te moderniseren en nieuwe diensten toe te voegen aan iDEAL. Er is sprake van nieuwe functionaliteit, die als volgt wordt beschreven:

Sneller bestellen
De eerste nieuwe functionaliteit wordt de mogelijkheid om snel via iDEAL te bestellen. Daarbij kunnen alle klantgegevens die nodig zijn voor een soepele bestelling en levering, automatisch worden doorgegeven aan de webwinkel. Bovendien wordt de voorkeursbank voor iDEAL-betalingen van de klant onthouden.

Wat die nieuwe diensten verder inhouden, blijkt niet uit het bericht.

Op de site van Currence stond een bericht waarin staat dat de iDEAL 2.0 upgrade dit jaar beschikbaar zou zijn. Uit dat bericht is af te leiden dat het het systeem ook mogelijkheden zal bieden voor het oogsten van klantgegevens,

Door de samenwerking kan iDEAL de innovatieve diensten van Payconiq inzetten, bijvoorbeeld voor het koppelen van betalingen aan digitale loyaliteitsprogramma’s.

Bij ING kom ik een bericht voor webwinkeliers over het nieuwe iDEAL tegen, waarin wordt beschreven dat gebruikers een profiel bij iDEAL kunnen aanmaken en bij  betaling meteen de afleveringsgegevens aan de winkelier worden verschaft. In de toekomst komen er opties om later respectievelijk om in termijnen te betalen.

Interessant is wat iDEAL 2.0 praktisch zal inhouden en of de gebruikers grip kunnen houden op hun gegevens. Zo is het de vraag of iedere webwinkelier dezelfde klantgegevens nodig heeft en je als klant kunt aangeven wat de desbetreffende winkelier mag krijgen (voorbeeld: niet iedere winkelier hoeft een telefoonnummer te krijgen). Aandachtspunt is dat het iDEAL platform kan voorsorteren op de open finance regelgeving waarmee Europa bezig is.

Het is me overigens nog niet opgevallen dat iDEAL 2.0 er al is.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s