Brief minister van Financiën over effectiviteit van de anti-witwasregelgeving | Wwft

De minister van Financiën stuurde op 6 februari jl. een brief aan de Tweede Kamer met de volgende inhoud:

In het Commissiedebat bestrijding witwassen en terrorismefinanciering van 21 december 2022 heb ik toegezegd uw Kamer in januari te informeren over het publiceren van statistieken rondom het anti-witwasbeleid en het hanteren van meetbare doelen. Dit is een van de prioriteiten uit de Beleidsagenda aanpak witwassen van 25 september 2022. [1] In deze brief informeer ik uw Kamer over de stand van zaken, mede namens de minister van Justitie en Veiligheid.

De te publiceren relevante statistieken worden op dit moment verzameld bij de verschillende ketenpartners. De verwachting is dat deze statistieken gedeeld kunnen worden bij de eerste voortgangrapportage van de Beleidsagenda aanpak witwassen. Wij streven er naar om deze rapportage dit voorjaar met uw Kamer te delen. In het kader van deze brief zullen wij uw Kamer ook informeren over de voortgang omtrent het bredere gebruik van statistieken en het hanteren van meetbare beleidsdoelen.

[1] Kamerstukken II, 31477, nr. 80

 

Al eerder is aan de orde gekomen dat de privatisering van de criminaliteitsbestrijding, ook bekend als ‘witwasbestrijding’ buitengewoon kostbaar is en weinig oplevert, zodat de vraag is of het vele geld dat onder meer banken hier aan besteden niet beter kan worden besteed aan verhoging van het opleidingsniveau bij de politie, verbetering van de carriere mogelijkheden van rechercheurs en andere verbeteringen bij de overheid.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s