Bezoek van delegatie Europees parlement aan de VS in verband met FATCA in de PETI-vergadering van 25 januari 2023

Een delegatie van de verzoekschriftencommissie van het Europees Parlement (Committee on Petitions, PETI) heeft in juli 2022 een bezoek aan de Verenigde Staten gebracht om daar met overheidsfunctionarissen te spreken over de schade die wordt toegebracht door de Amerikaanse wetgeving (FATCA, fiscale regelgeving) en de verdragen die de VS met EU-landen heeft gesloten (achtergrondinformatie hier).

PETI-vergadering van 25 januari
In de PETI-vergadering van 25 januari jl. werd verslag uitgebracht van dit bezoek en kwam ook de hoogleraar die eerder over FATCA schreef, prof. Garbarino, aan het woord die de update van september 2022 van zijn eerdere rapport toelichtte.

Verder werd op de vergadering gesproken door Fabien Lehagre, de voorzitter van de vereniging van de Europese slachtoffers van FATCA, Association des Américains Accidentels (AAA). Hij benadrukte dat de problemen voor Europese burgers nog steeds niet zijn opgelost.

Tot slot
Helaas heeft Europa nog weinig bereikt voor de in Europa wonende Accidental Americans en andere mensen met Amerikaanse nationaliteit, die ernstig worden benadeeld door extraterritoriaal werkende Amerikaanse regelgeving. Het is hoog tijd dat Europa de grondrechtenpretentie waar gaat maken.

 

Meer informatie:

PETI-vergadering van 25 januari 2023:

Eerdere berichten op dit blog over het bezoek aan de VS van leden van de PETI-commissie:

Algemene informatie over FATCA:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s