De Nederlandsche Bank liet in een nieuwsbericht van 20 december verheugd weten: ‘Gebruik contant geld in eurolanden gedaald‘. Hoewel contant geld een officieel betaalmiddel is, wordt contante betaling door banken actief ontmoedigd.
Een pakkend voorbeeld is de brief die de Rabobank in december naar klanten stuurde en die in een bericht op security.nl wordt weergegeven. Een scan van deze brief ontving ik zelf ook van één van mijn relaties. Opvallend is dat de bank in de brief schrijft dat is “opgevallen dat u regelmatig contant geld opneemt” van de rekening, zonder te zeggen of dit te veel zou zijn en waarom dat het geval zou zijn. Tenslotte is dat opgenomen geld eerlijk verdiend en mag het als betaalmiddel worden gebruikt.
Vreemd is dat de bank in dezelfde brief beweert dat iemand die contant geld opneemt de bank of zichzelf risico’s zou bezorgen op witwassen, terrorismefinanciering of andere criminele activiteiten. Weet de bank dan niet dat in Nederland veel digitaal betaald wordt maar dat dit bij de landsgrenzen ophoudt? Verstandige mensen zorgen er voor altijd wat contant geld bij zich te hebben, voor kleine betalingen of voor de momenten dat het betaalsysteem in Nederland of in het buitenland het niet zou doen.
Het is een onbegrijpelijke actie van een bank die pijn in zijn buik heeft van het onderzoek dat het Openbaar Ministerie is gestart.
Officieel hoort contant betalen te blijven, lees mijn artikel over het rapport van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Over contante betaling zijn afspraken gemaakt in het Convenant Contant Geld (bericht DNB). Banken willen het contante betalingsverkeer graag afschaffen vanwege de kosten en om die reden wordt er ook een kosten-batenanalyse gemaakt door accountantskantoor PwC (bericht Betaalvereniging).