Verklaring Europese ministers inzake criminaliteitsbestrijding met onder meer uitwisseling bankgegevens en automatische nummerplaatherkenning

In oktober werd een Europese misdaadbestrijdingsverklaring  bekend gemaakt (bericht rijksoverheid, verklaring (pdf)). Het is een verklaring door de ministers verantwoordelijk voor veiligheid en justitie van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Spanje inzake gezamenlijke acties tegen zware en georganiseerde misdaad. In de verklaring wordt ook over maatregelen in de financiële sfeer gesproken, want toegang tot de bankrekeningen wordt genoemd en het ‘afpakken’ van crimineel verkregen vermogen:

Om criminele netwerken, bedrijven en vermogen aan te pakken, overwegen we de onderlinge koppeling van nationale bankrekeningenregisters voor directe toegang door rechtshandhavingsautoriteiten; werken we samen bij gemeenschappelijke belangen om de EU-wetgeving inzake ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen te versterken; en werken we samen om maatregelen te nemen tegen personen en eigendommen om het witwassen van geld en criminele investeringen te voorkomen, ook in virtueel crimineel vermogen.

De Nederlandse versie van het bankrekeningenregister is bekend als het ‘Verwijzingsportaal Bankgegevens‘ en zal worden uitgebreid naar actuele transactiegegevens (artikel).

De rechtspraak van het Europese Hof van Justitie inzake sleepnetten op het gebied van onder meer telecomgegevens is een sta-in-de-weg, zo wordt in volgende alinea met spijt geconstateerd. Men zoekt naar een uitweg:

Om misdaadbestrijding te versterken door middel van technologie en innovaties, zullen we helpen de uitdagingen van versleuteling en gegevensbewaring aan te pakken, rekening houdend met de uitspraken van het Europese Hof van Justitie; we zullen ook in synergie met de Innovatiehub gezamenlijk nieuwe technologieën identificeren en stimuleren om een effectievere opsporing van illegale activiteiten en goederen en het delen van informatie te ondersteunen; en we zullen de bestaande belemmeringen voor het delen van informatie bezien voor effectief gebruik van automatische nummerplaatherkenning om grensoverschrijdende verplaatsingen van verdachten en mogelijke illegale goederen op te sporen.

Het internationaal uitwisselen van gegevens is een bekend thema bij de datagedreven misdaadbestrijders. Uit het bericht blijkt dat automatische nummerplaatherkenning een belangrijke rol zal krijgen.

Als over ‘technologie en innovatie’ wordt gesproken, is het risico dat alle burgers permanent digitaal in de gaten worden gehouden. Aan de andere kant zetten criminelen zelf ook digitale middelen in en zal dat ook digitaal bestreden moeten worden.

Bij al de aangekondigde maatregelen is de vraag of een en ander zorgvuldig gebeurt en of Europese burgers worden beschermd tegen onzorgvuldig overheidshandelen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s