Digitaliseringsangst en de digitale identiteit | AVG, fundamentele rechten

Op 17 augustus jl. verstuurde Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van het project ‘Europese Digitale Identiteit’.

Complotdenkers en het Europese digitale ID
Dat onderwerp is inmiddels doelwit geworden van mensen die het als onderdeel van een complot zien om iedereen de vrijheid af te pakken (overigens niet geheel denkbeeldig want digitale hulpmiddelen zijn geweldig voor dictators). Dat is misschien wat overdreven, maar ook uit de hoek van deskundigen is kritiek.

Maxim Februari schreef er een mooie column over waarin hij vertelt dat hele beleidsgebieden buiten het maatschappelijke debat terecht komen als tegenstanders in de hoek van de complottheorieën worden gezet en zegt naar aanleiding van de oproep van de staatssecretaris om mee te discussiëren over de Europese ‘ID-wallet’:

Ergens zou iemand helder moeten toelichten wat hier op het spel staat. Liefst volledig en geloofwaardig. Vervolgens moet de ene helft van Nederland de staatssecretaris er niet meteen van verdenken de Nederlandse burger te willen verkopen aan Klaus Schwab. De andere helft van Nederland moet bij elk bezwaar tegen bemoeienissen van het grootkapitaal niet meteen ‘complottheorie!’ roepen.

Want bezwaren zijn er genoeg. In haar Kamerbrief klonk de staatssecretaris zelf al niet bijster enthousiast over de nieuwe Europese digitale identiteit. Er zijn zorgen over datalekken en identiteitsfraude. Zorgen over overidentificatie en overvraging: dat iedereen in het wilde weg om je ID en je gegevens gaat vragen. Zorgen over de controlesamenleving: dat de wallet wordt gebuikt om elk aspect van je leven te controleren. Het is een hoogst urgent politiek onderwerp.

Berichten over het Europese ID:

Op dit blog schreef ik over de bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger en over het artikel voor iBestuur van Jacobs en Hoepman.

Angst
Op het internet zijn de nodige artikelen waarin angst wordt gezaaid voor de digitale identiteit, zoals dit verhaal en deze discussie op security.nl. In die trant is er heel veel.

In feite is dit angst voor digitalisering als zodanig.

Die angst is niet zonder reden, als je alle ontwikkelingen ziet, zoals de manier waarop advertentiebedrijven (Facebook, Google) alle mensen op aarde tot in detail volgen, profileren en beïnvloeden. Werkgevers zetten digitale middelen in om hun personeel te monitoren en productiviteit te verhogen (‘workplace surveillance’). In de witwasbestrijding is een ontwikkeling zichtbaar in de richting van volledige financiële surveillance, een taak die de overheden met name aan banken hebben uitbesteed.

Digitaal ID voor de luchtvaart, ‘KTDI’
Een ander identiteitsproject is de Known Traveller Digital Identity (KTDI) van het WEF dat een eigen site heeft, waarin over het project wordt verteld:

The Known Traveller Digital Identity, or KTDI, is a World Economic Forum initiative that brings together a global consortium of individuals, governments, authorities and the travel industry to enhance security in world travel.
The first global collaboration of its kind, KTDI enables more secure and more seamless travel that benefits both travellers and the travel industry.
KTDI enables consortium partners to access verifiable claims of a traveller’s identity data so they can assess their credibility, optimise passenger processing and reduce risk.
KTDI allows individuals to manage their own profile and collect digital ‘attestations’ of their personal data, deciding what data to share and when.
The more attestations a traveller accumulates and shares, the better consortium partners, governments and other parties can provide a smooth and safe travel experience.

Het project is niet verrassend nu luchthavens al langer bezig zijn om mensen te identificeren met biometrische en andere middelen. Begin dit jaar verscheen bij security.nl het bericht dat reizen via Schiphol met de smartphone op losse schroeven zou staan. In juni jl. werden over het KTDI in de Tweede Kamer vragen gesteld, de antwoorden staan hier. Lees over KTDI dit angstverhaal.

Is digitaliseringsangst gegrond?
In theorie lijkt het Europese identiteitsproject er netjes uit te zien. De grote vraag is of overheden wel in staat zullen zijn om de negatieve kanten van digitale identificatie tegen te gaan. Nu de Europese overheid er ook niet in is geslaagd om de uitwassen van de digitale advertentiebranche uit bannen (de ongewenste praktijken van Facebook, Google en al het andere volk dat datagraaiend bezig is op het internet), is het de vraag of de Europese overheid wel zal slagen om digitale wanpraktijken inzake identificatie tegen te gaan.

 


Aanvulling 12 september 2022
Vindplaats antwoorden KTDI vragen toegevoegd.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Digitaliseringsangst en de digitale identiteit | AVG, fundamentele rechten

  1. r grootveld zegt:

    Ik acht het zeker van belang om dit alles met het nodig wantrouwen te volgen. Alle mooie verhalen ten spijt is het niet uitgesloten dat dit een eigen leven gaat leiden. Wie garandeert dat er niet steeds nieuwe eisen binnen zullen sluipen. Het is immers gemakkelijk en belooft resultaten. Om van te smullen voor de regelzucht van overheden. En verder alles dat zich wil indekken tegen risico’s (of wat men als een risico ziet). En dan hebben we het niet eens over alle mogelijke bugs in de software die kan zorgen voor de nodige ellende in de vorm van misbruik. Dat zulke software bugs gaat bevatten is onvermijdelijk.

    En dan is er nog die merkwaardige overtuiging dat iedereen over een smartphone beschikt.

    Overigens vind ik google en consorten geen goed voorbeeld. Want niemand is verplicht om van die diensten gebruik te maken. Dat werkgevers dit soort technieken gebruiken om personeel af te leggen dient verboden te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s