Banken: “Geen sluiting bankrekeningen toeval-Amerikanen” | FATCA, CBT

Op 9 september jl. publiceerde de Nederlandse Vereniging van Banken een voor toeval-Amerikanen verheugend bericht:

Geen sluiting bankrekeningen toeval-Amerikanen
09 september 2022

Banken zullen ook na 1 september geen rekeningen sluiten van zogenoemde toeval-Amerikanen die niet beschikken over een Amerikaans BSN-nummer (US-TIN). Dat hebben zij besloten naar aanleiding van een brief van het Amerikaanse ministerie van Financiën aan de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten. In de brief staat dat de VS werken aan nadere richtlijnen over wat banken moeten doen als ze geen US-TIN van hun klanten krijgen. Zolang die richtlijnen er niet zijn hoeven banken geen rekeningen te sluiten van Nederlanders die ook Amerikaan zijn.

De Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) is de Amerikaanse wet die wereldwijd belastingontduiking door Amerikaans belastingplichtigen bestrijdt. Banken moeten op grond van deze wet en afspraken tussen de Nederlandse en Amerikaanse overheid vaststellen of klanten onder deze regelgeving vallen. Deze regelgeving brengt voor klanten van Nederlandse banken mee dat zij informatie aan de bank moeten verstrekken.

Overigens is het de vraag of banken zich wel aan Amerikaanse wetten mogen houden als deze mensenrechten van Europeanen schenden (zie onder meer dit en dit).

Op dit blog volg ik de ontwikkelingen rondom FATCA in relatie tot Europese burgers, lees deze inleiding. Berichten over FATCA zijn te vinden via de FATCA-tag.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s