“De consument staat in de kou bij het Kifid” – artikel Olivia den Hollander in het NRC

In het NRC verscheen vandaag een artikel van Olivia den Hollander over de financiële geschillenbeslechtingsinstantie Kifid, De consument staat in de kou bij het Kifid (betaalmuur). Intro:

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) zegt laagdrempelig te zijn, maar klagers komen tegenover professionele juristen te staan in zaken die steeds complexer worden.

Den Hollander was zo vriendelijk mij te noemen:

Maar volgens advocaat Ellen Timmer, die de uitspraken van het Kifid op de voet volgt, zitten daar risico’s aan. „Het kan geen kwaad als het Kifid kleine consumentenzaken behandelt, maar nu komen er ook zaken voorbij over het Bureau Krediet Registratie (BKR), dat bijhoudt wat mensen lenen en of ze tijdig betalen, zwarte lijsten van de bank of verzekeraar met fraudeurs of mensen die niet meer bij hun geld kunnen. Zo’n geschilleninstantie hoort niet over zulke ingrijpende zaken te gaan.”

Rechtsbescherming moet beter!
Zoals ik al eerder schreef: wat mij betreft gaan de zwaardere zaken van Kifid naar de onafhankelijke (kanton)rechter en komt er een onafhankelijke ombudsman voor de financiële sector die op een laagdrempelige manier klachten van consumenten en mkb in ontvangst kan nemen en onderzoek kan doen.

Alkaya: «Van «neutrale» arbiter naar consumentenwaakhond»
Misschien kan Mahir Alkaya, lid van de Tweede Kamer en bezig met verbetering van Kifid, de problematiek weer aanzwengelen.
Begin februari 2021 schreef ik over zijn initiatiefnota van 10 februari 2021: «Van «neutrale» arbiter naar consumentenwaakhond: Voorstellen ter verbetering van het doel en de structuur van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening».

FATCA zaak bij Kifid
In het artikel van Den Hollander komt ook de door mij behandelde FATCA zaak aan de orde, waarin de geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) van mening was dat mijn cliënt valsheid in geschrifte had gepleegd (naar mijn mening een ernstige misslag van de geschillencommissie), wat vervolgens door de kort geding rechter van tafel werd geveegd. Later oordeelde de rechtbank in de bodemprocedure anders dan de kort gedingrechter. Meer informatie van nieuw naar oud:

 

Informatie op dit blog: over Kifid (artikelen), over FATCA (inleiding, artikelen).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Procesrecht, rechtspraak, Strafrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s