AVG-toetsing FATCA-implementatie door Nederlandse overheid

Een van de slachtoffers van FATCA heeft een handhavingsverzoek bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingediend.

Bericht FATCA-slachtoffer
Naar aanleiding van het besluit van de staatssecretaris van Financiën om de FATCA-implementatie aan de AP voor te leggen, ik schreef daar al over, stuurde dat slachtoffer het onderstaande e-mail bericht aan de AP (persoonsgegevens vervangen door ***):

Geachte ***,

Met grote teleurstelling las ik uw brief van ***, waarin u aangeeft dat de AP de behandeling van mijn FATCA-IGA case (ingediend in ***) wederom 3 maanden uitstelt.
Dat is vooral teleurstellend omdat mijn probleem niet op zich staat, maar meer dan 46.000 Nederlandse staatsburgers treft en er meerdere FATCA-IGA klachten bij de AP in behandeling zijn.
Dan zou ik verwachten dat het een hogere prioriteit zou moeten krijgen.

Wellicht bent u op de hoogte van het feit dat de staatssecretaris van Financiën, dhr Van Rijn, op 22 juni 2022 tijdens een commissie debat met de CieFIN van de Tweede Kamer, de toezegging heeft gedaan om de FATCA-IGA opnieuw te laten toetsen door de AP. Een verzoek dat in 2021 ook vanuit de EDPB en vanuit het Europees Parlement is gedaan.
Dat is goed nieuws, want nu ziet ook het ministerie van Financiën het belang van de privacy rechten van de burger en zal het naar ik aanneem een hoge prioriteit krijgen.

Hierbij mijn dringende verzoek en formele goedkeuring, om alle in mijn dossier aangedragen argumenten en documenten die onderbouwen waarom de FATCA-IGA niet voldoet aan de AVG regelgeving, door te geven aan de behandelaar van de vraag die het ministerie van Financiën bij de AP heeft neergelegd (of binnenkort zal neerleggen).

Ik ga er vanuit dat in de beantwoording aan de staatssecretaris de argumenten die ik en anderen, hebben aangedragen allen expliciet benoemd en beoordeeld zullen worden.
Ik ga er ook vanuit dat de AP haar rol als bewaker van de privacy rechten van de Nederlandse staatsburgers zeer zwaar zal laten wegen bij de behandeling van het verzoek van de staatssecretaris.

Graag ontvang ik van u een reactie.

Hoogachtend,

Bericht advocaat Noseda
De Engelse advocaat van een FATCA-slachter, Filippo Noseda, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens naar aanleiding van bovenstaand bericht aangeschreven:

Geachte ***

Dossier nummer ***

Ik sluit mij aan bij de bezorgdheid van de klager.

De indruk bestaat dat de AP de afhandeling van de klacht actief vertraagt om politieke redenen, met name ter ondersteuning van de bewering van de regering dat FATCA geen problemen op het gebied van gegevensbescherming oplevert – ook in het licht van de recente brief van Sophie in ’t Veld aan de EDPB.
Hoewel de AP in 2013 een clean opinion heeft uitgebracht, hebben zich sindsdien echter verschillende ontwikkelingen voorgedaan, waaronder jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie met betrekking tot doorgiften naar de VS (met name Schrems II) en de massale verwerking van persoonsgegevens (met name C-817/19, Ligue des droits humains).

Bovendien blijkt uit de documenten die Sophie in’t Veld, lid van het Europees Parlement, heeft opgegraven, duidelijk dat de Europese Commissie heeft geconcludeerd dat de VS geen passende waarborgen voor gegevensbescherming hadden, een centraal punt in Schrems.

Ook heeft de AP verzuimd in te gaan op de bezorgdheid van de WP29, de EDPS, de Europees Parlement en de Europese Commissie.

Zoals het Europees Parlement in zijn formele resolutie over FATCA heeft gesteld, mogen gegevensbeschermingsautoriteiten geen politiek bedrijven met het fundamentele recht van EU-burgers op gegevensbescherming.

Het is nu tijd voor de AP om de verschillende GDPR-klachten die bij haar worden ingediend, te behandelen.

Zie voor algemene informatie over FATCA deze pagina. Informatie waar Noseda naar verwijst is hier deels te vinden, zo heeft het Europees Parlement op 5 juli 2018 een resolutie over FATCA aangenomen. Over de brief van In’t Veld schreef ik eerder vandaag.

Tot slot
Het is belangrijk dat zowel de AVG-toetsing als de toetsing aan artikel 1 Eerste Protocol EVRM nu zo snel mogelijk plaats vinden.

Meer op dit blog over FATCA en Citizenship Based Taxation:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s