Ministeries en de witwasbestrijding | Wwft

De witwasbestrijding is een onderwerp waarmee zowel het ministerie van Financiën als het ministerie van Veiligheid zich bezig houden. Dat komt ook tot uitdrukking in de introductiedossiers [*]. Hierna volgt wat informatie uit die dossiers, voor zover het de witwasbestrijding betreft.

Financiën
De minister van Financiën is aanwezig bij het commissiedebat Bestrijden witwassen en terrorismefinanciering (samen met minister van Veiligheid).

De Directie Financiële Markten (FM), onderdeel van de Generale Thesaurie, is verantwoordelijk voor het beleid en de wetgeving die misbruik van de financiële sector beoogt te voorkomen, zoals witwassen en terrorismefinanciering en de uitvoering van financiële sancties. Opvallend is dat de rechtsstatelijkheid een aandachtspunt is bij het Directoraat-Generaal Belastindienst, terwijl ik dat thema bij FM niet tegenkom.

Gedeelte van het organogram uit het eerste deel van het introductiedossier Financiën met eigen markering van GT en FM.

 

In het tweede deel van het introductiedossier dat over de beleidsthema’s gaat komt de witwasbestrijding uitvoerig aan de orde. In paragraaf 1.17 komt het actuele deel van de witwasbestrijding aan bod en in paragraaf 5.10 de lopende antiwitwaszaken. Het modewoord ‘ondermijning’ wordt voortdurend genoemd, naast witwassen, waarbij wordt opgemerkt dat de ondermijningsaanpak primair de verantwoordelijkheid van het ministerie van Veiligheid is.

Veiligheid
In dit ministerie speelt ondermijning de hoofdrol, wat onder meer tot uitdrukking komt in de aanwezigheid van een Directoraat-Generaal Ondermijning, geleid door de Programma directeur-generaal Ondermijning, die sinds 1 september 2020 in functie is:

In het onderdeel van het introductiedossier over deze DG is meer informatie te vinden.
Ondermijning is ook elders in het introductiedossier aan te treffen, zoals in het gedeelte over de Directie Rechtshandhaving en Criminaliteitsbestrijding; witwasbestrijding valt onder de Afdeling Fraude en Ordening. Zie voorts de tekst bij Directie Veiligheid en Bestuur.

 

[*] Introductiedossiers: Financiën; Justitie en Veiligheid. Eerder schreef ik daar over.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s