NJCM-webinar over het EVRM

Het Nederlandse Juristencomité voor de Mensenrechten (NJCM) organiseert op 27 januari a.s. van 19 tot 21 uur een webinar over het EVRM.

Uit de aankondiging:

Het EVRM heeft in zijn 71-jarig bestaan een grote invloed gehad op de Europese rechtsorde en is uitgegroeid tot een motor voor verandering voor de bescherming van de mensenrechten. Het Verdrag heeft Europa gemaakt tot een plek waar gelijkheid prevaleert en discriminatie wordt aangepakt. Het EVRM heeft er voor gezorgd dat fundamentele rechten een belangrijke positie hebben gekregen waar niet zomaar aan voorbij kan worden gegaan. Hieraan hebben de bijna 25.000 uitspraken van het EHRM enorm bijgedragen.

Toch kent het Europa van nu ook uitdagingen, waarbij mensenrechten in het geding zijn. Zo bevinden asielzoekers zich in erbarmelijke omstandigheden, die ook in Nederland door de humanitaire ondergrens dreigen te zakken, verslechtert de positie van families met een niet-traditionele structuur in Polen en Hongarije door wetgeving die hun gezinsvorm verbiedt en zal verandering van het klimaat, zoals tevens is benadrukt in de Urgenda-uitspraak en tijdens de Climate Summit in Glasgow, voor een ernstige aantasting van het leven en welzijn van mensen kunnen zorgen. Het EVRM is in deze gevallen van cruciaal belang voor de situatie van het individu.

Het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten/NJCM-Bulletin (hierna: NTM) heeft in de loop van 2021, via een rode draad van artikelen, stilgestaan bij het uitgroeien van het EVRM tot een motor voor verandering voor de bescherming van de mensenrechten in zowel de Verdragsstaten als daarbuiten. Het NJCM organiseert op 27 januari 2022 een webinar dat aansluit op deze rode draad, waarbij het EVRM vanuit een toekomstgerichte invalshoek zal worden belicht. Tijdens dit webinar zal worden stilgestaan bij de betekenis van het Verdrag voor de huidige uitdagingen van Europa door dit vanuit enkele actuele thema’s – het vreemdelingenrecht, het familierecht en klimaatverandering – te belichten. De sprekers zullen eerst een toelichting geven op hun recente artikel in het NTM en vervolgens, vanuit hun specifieke expertise, ingaan op de volgende vragen: welke waarde zal het EVRM in de nabije toekomst hebben voor deze onderwerpen? Wat kunnen we de komende jaren verwachten van het Hof? Waar zal het EVRM in 2030 staan?

Aan het woord komen: Bahija Aarrass, Machteld Vonk, Sjoerd Lopik en Egbert Myjer, alles onder voorzitterschap van Rick Lawson.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s