Cross-sectorale zwarte lijst van het bedrijfsleven morgenochtend in commissie Tweede Kamer

Zwarte lijsten van criminele en vermoedelijke boeven kennen we al, zoals de zwarte lijsten in de financiële sector. Zonder dat de media er aandacht aan geven, staat de ultieme Zwarte Lijst van Nederland morgenochtend op de agenda van een commissie van de Tweede Kamer.

Onder de titel ‘Rondetafelgesprek: Fraudepreventie (CIFAS)‘ wordt morgenochtend in de commissie Justitie en Veiligheid gesproken over het opzetten van een landelijke zwarte lijst van (vermoedelijke) criminelen naar het voorbeeld van de Engelsen, die het systeem ‘CIFAS’ kennen (meer over CIFAS hier).

Meer informatie op deze pagina, waar de uitnodiging te vinden is, alsmede de position papers van de genodigden:

Opvallend is dat aan de discussie wordt deelgenomen door Betaalvereniging Nederland/NVB en het Verbond van Verzekeraars, terwijl zij al over een zwarte lijst beschikken (het EVR) en terwijl zij voorts door nauwe banden met de overheid/opsporing een uitstekende informatiepositie hebben.

Zwarte lijsten zijn niet zonder risico, zoals ik al eerder heb gesignaleerd. Lees bijvoorbeeld het artikel in de NRC van 18 oktober 2019: Op de zwarte lijst van banken: in de financiële gevangenis. De beroemdste zwarte lijst is natuurlijk die van de Belastingdienst, die aanleiding was voor de Toeslagenaffaire en het aftreden van het vorige kabinet.

Aan de paper van Schermer besteedde ik op dit blog al eerder aandacht.

Het is te hopen dat er publieke aandacht komt voor deze nieuwe zwarte lijst, die het bedrijfsleven zo graag in het leven wil roepen.

 


Aanvulling 17 januari 2022
Het FD heeft aandacht aan het rondetafelgesprek besteed in Bedrijfsleven wil wetgeving om zelf fraude aan te pakken, 13 januari 2022. Daaruit blijkt dat het gesprek plaats vindt nu eerdere initiatieven van het bedrijfsleven (VNO-NCW, MKB-Nederland) zijn gestrand bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij proberen nu een wettelijke grondslag voor elkaar te krijgen voor de speciaal opgerichte Vereniging Veilig Ondernemen door Informatie op Maat (Vodiom).

Aanvulling 29 augustus 2022
Ondernemers vragen vaak om zwarte lijsten. Zie het artikel Geen zwarte lijst amokmakers in de lucht wegens privacyregels, 24 augustus 2022.
Het vervelende van dit soort lijsten is dat het alleen werkt als er heel zorgvuldig mee wordt omgegaan. Het gaat vaak mis en daarom is hier een vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens nodig.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s