Angst | Wwft, compliance

In het financiële toezicht bestaat de overtuiging bij de overheid dat ondernemingen zich alleen aan regels houden als hen flink angst wordt aangejaagd door hoge boetes en tuchtrechtelijke maatregelen. Het draagt bij aan een klimaat van angst waardoor steeds meer professionals met burn-out worden geconfronteerd.

Dit fenomeen is nu zichtbaar bij de notarissen van het kantoor dat met een notariële fraudeur te maken kreeg. Toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) heeft op 3 november bekend gemaakt dat notarissen van dit kantoor tuchtrechtelijk zullen worden aangesproken op verwijtbare nalatigheid.

Lees het bericht van BFT op LinkedIn en het door BFT  uitgebrachte persbericht. In dat persbericht laat BFT het volgende weten:

De advocaten die zich met de regelgeving voor het notariaat bezig houden, zullen het er druk mee gaan krijgen. Het wordt smullen voor de media, het FD kopte op 3 november: “Toezichthouder sleept notarissen Pels Rijcken voor de tuchtrechter”.

In andere sectoren gebeurt precies hetzelfde, lees bijvoorbeeld dit inzake accountants. Het spreekwoord is: ‘angst is een slechte raadgever’, dus of dit een goede ontwikkeling is de vraag.

 


Aanvulling 2 februari 2022
Lees in dit verband ook: Juridisering van bedrijfsethiek staat echte ethiek in de weg, een artikel op de Nyenrode site naar aanleiding van de promotie van Bart Jansen aan Nyenrode Business Universiteit.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Angst | Wwft, compliance

  1. [anoniem] zegt:

    Ik heb aan mijn vergaderingen met DNB in 2013 / 2014, waar mijn advocaat bij was, ernstige psychologische schade opgelopen. Ze waren voor geen enkele rede vatbaar. Gevolg: een mentale depressie die zeker vijf jaar geduurd heeft. Het inkomensverlies was niet eens het grootste probleem. Mijn echtgenote heeft er niets van begrepen en is vertrokken; ik heb 30+ jaren met de fiscus allerlei ingewikkelde zaken uit-onderhandeld. “Give and take” was daarbij steeds de norm. Maar DNB heeft geen enkel normbesef.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s